Lakiluonnos: Koronarokotteesta kieltäytyville jopa 7 200 euron sakot Itävallassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lakiluonnos: Korona­rokotteesta kieltäytyville jopa 7 200 euron sakot Itävallassa

Itävalta on määrännyt koronarokotukset pakollisiksi helmikuusta lähtien.

Pakollisia koronarokotuksia vastustaneita mielenosoittajia Wienissä marraskuun puolivälissä.

30.11.2021 11:14

Koronarokotuksista kieltäytyviä itävaltalaisia uhkaa jatkossa jopa 7 200 euron sakkorangaistus.

Uusi rokotuslakiehdotus on tarkoitus esitellä 6. joulukuuta. Die Presse -lehden näkemän alustavan lakiluonnoksen mukaan pakollinen rokotus koskisi jokaista Itävallassa pysyvästi asuvaa. Rokotukselta voi välttyä ainoastaan terveyssyistä.

Lakiehdotuksessa ei toistaiseksi ole otettu kantaa, koskeeko pakko myös tehosterokotusta.

Lue lisää: Itävaltaan määrättiin ulkona­liikkumiskielto – Wienissä asuva Emmi, 37, turhautui: Ei suosituksia oikein kukaan noudata

Paikallisviranomaiset lähettävät kutsun rokotuksiin kaikille niistä aiemmin kieltäytyneille. Jos kutsua jättää tottelematta kahdesti, langetetaan 3 600 euron sakot. Jos rokotuksesta kieltäytyminen asettaa sivulliset ”vakavaan vaaraan” tai rokotteesta kieltäytyy edelleen, nousee sakko 7 200 euroon, kertoo Euractiv-nettiuutiset.

Epäselvää on vielä, miten toimitaan, jos sakkojenkaan jälkeen ei ota rokotetta. Die Pressen mukaan yhtenä vaihtoehtona on harkittu, että sakot uusittaisiin puolen vuoden välein.

Lue lisää: Euroopan korona­tilanne synkkenee vauhdilla – Itävallassa 4-vuotias joutui teho­hoitoon

Itävallassa alkoi viikko sitten kymmenen päivän sulkutila, joka koskee myös rokotettuja ihmisiä. Sulkutilaa voidaan jatkaa alkuperäisen kymmenen päivän lisäksi kymmenellä lisäpäivällä.

Itävallan koronatilanne on heikentynyt viime viikkoina ja sairaaloiden tehohoitopaikat uhkaavat täyttyä. Vasta 65,2 prosenttia itävaltalaisista on rokotettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?