Tanskan epäilyt paljastuivat oikeiksi: maassa on havaittu kaksi omikronmuunnosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Euroopassa todettiin yhä lisää omikron­muunnoksia – tämä on tilanne nyt

Ensimmäisenä eteläisessä Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

28.11.2021 15:35 | Päivitetty 28.11.2021 19:32

Sunnuntaina kävi yhä ilmeisemmäksi, että koronaviruksen uusi omikronmuunnos on jo levinnyt ympäri Eurooppaa.

Lähimpänä Suomea tartuntatapauksia todettiin Tanskassa, jossa tutkitut kaksi koronavirusnäytettä paljastuivat omikronmuunnoksiksi, kertoi terveysministeriön alainen SSI-instituutti. Instituutin johtaja Henrik Ullum piti lopputulosta odotettuna.

Tälläkin kertaa tartunnat todettiin ihmisillä, jotka olivat saapuneet Etelä-Afrikasta. Tanska on ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta on löydetty. Esimerkiksi Norjan viranomaiset kertoivat jo aiemmin pitävänsä mahdollisena, että virusta on jo maassa.

Hollannissa puolestaan maan kansallinen terveys- ja ympäristöinstituutti RIVM kertoi tiedotteessaan, että Etelä-Afrikasta perjantaina saapuneilla matkustajilla todetuista koronavirustartunnoista ainakin 13 on omikronmuunnosta. Instituutin mukaan positiivisia näytteitä voi löytyä lisää, sillä tutkimukset eivät olleet vielä valmistuneet.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli yhteensä noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneita oli yhteensä 61. Heidät asetettiin karanteeniin hotelliin.

Terveysministeri Hugo de Jonge on vedonnut kaikkiin eteläisestä Afrikasta Hollantiin palanneisiin, jotta nämä kävisivät mahdollisimman pian testauttamassa itsensä. Hän huomatti, ettei ole mahdotonta, että maassa olisi enemmänkin tapauksia kuin nyt ilmi tulleet.

Tapauksia ilmi Euroopassa ja Australiassa

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Australian terveysviranomaiset tiedottivat sunnuntaina kahdesta muunnostartunnasta matkustajilla, jotka olivat saapuneet lauantaina Sydneyyn eteläisestä Afrikasta Dohan kautta. Molemmat potilaat olivat täysin rokotettuja ja oireettomia.

Israeliin vain erityiskomitean hyväksynnällä

Israel ilmoitti sunnuntaina sulkevansa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta vielä samana päivänä. Viranomaiset perustelevat ratkaisua uudella virusmuunnoksella.

Pääministerin kanslian lausunnon mukaan ulkomaalainen pääsee maahan kiellon voimaantulon jälkeen vain erityiskomitean hyväksymällä luvalla.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös useissa muissa tartuntatapauksissa.

Britannia ilmoitti lauantaina alkavansa vaatia kaikilta maahan saapuvilta PCR-testiä aiemmin vaaditun antigeenitestin sijaan sekä eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen. Britannia on kieltänyt maahantulon useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkinnut matkustuskieltojen laajentamista.

Ruotsin Etelä-Afrikan-suurlähettiläs Håkan Juholt puolestaan kannusti kaikkia Etelä-Afrikassa lomailevia ruotsalaisia palaamaan kotimaahansa mahdollisimman pian.

Kotiinpaluu ei kiristyvien matkustusrajoitusten vuoksi ole välttämättä helppoa. Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ja eteläisen Afrikan välillä ei ole suoria lentoja, joten matkaajat ovat välilaskumaiden tai lentoyhtiöiden sääntöjen armoilla. Juholtin mukaan minkäänlaisia kotiutuslentoja ei ole suunnitteilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?