Huolestuttava merkki: Belgian omikrontapauksella ei yhteyttä eteläiseen Afrikkaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huolestuttava merkki: Belgian omikron­tapauksella ei yhteyttä eteläiseen Afrikkaan

Belgiassa todettiin perjantaina Euroopan ensimmäinen koronatapaus, joka oli omikronvarianttia.

28.11.2021 10:45

Belgiassa perjantaina raportoidulla omikrontapauksella ei ollut yhteyttä eteläiseen Afrikkaan, kertoo Guardian.

Belgiassa todettiin perjantaina Euroopan ensimmäinen koronatapaus, joka oli omikronvarianttia. Tartunta todettiin matkailijalla, joka oli ollut Egyptissä ja Turkissa, muttei eteläisessä Afrikassa.

Tapaus viittaa siihen, että omikronvariantti leviää jo nyt myös muualla kuin eteläisessä Afrikassa, joissa tartuntoja havaittiin ensimmäisenä.

Omikronia on todettu Belgian lisäksi pitkin Eurooppaa.

Tanska tiedotti, että se epäilee virusta löytyneen kahdelta Etelä-Afrikasta saapuneelta matkustajalta. Maa terveysministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että kaksi tautitapausta edustaa uutta varianttia, mutta asia varmistetaan vielä testeillä.

Jos tapaukset vahvistuvat omikronmuunnokseksi, Tanska olisi ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta olisi tähän mennessä löydetty.

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Australian terveysviranomaiset tiedottivat sunnuntaina kahdesta muunnostartunnasta matkustajilla, jotka olivat saapuneet lauantaina Sydneyyn eteläisestä Afrikasta Dohan kautta. Kumpikin on täysin rokotettuja ja oireettomia.

12 muuta lennon matkustajaa on passitettu karanteeniin siitä huolimatta, että heidän testituloksensa olivat negatiivisia. Noin 260:tä matkustajaa ja lentohenkilökuntaan kuuluvaa on ohjeistettu eristäytymään.

Israel on ilmoittanut sulkevansa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta vielä sunnuntain aikana. Viranomaiset perustelevat ratkaisua uudella virusmuunnoksella.

Pääministerin kanslian lausunnon mukaan ulkomaalainen pääsee maahan kiellon voimaantulon jälkeen vain erityiskomitean hyväksymällä luvalla.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Myös Britannia ilmoitti eilen alkavansa vaatia kaikilta maahan saapuvilta koronavirustestiä ja eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen. Britannia on kieltänyt maahantulon useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkinnut matkustuskieltojen laajentamista.

Toinen Britannian tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitettiin.

Uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?