Mitä uudesta koronavirusmuunnoksesta tiedetään? Britannia keskeyttää lennot kuudesta Afrikan maasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä uudesta koronavirus­muunnoksesta tiedetään? Britannia keskeyttää lennot kuudesta Afrikan maasta

Rokotteet eivät ehkä ole yhtä tehokkaita uutta koronavirusmuunnosta vastaan, Britannian terveysministeri sanoo.

26.11. 4:02

Uusi Etelä-Afrikasta löytynyt koronavirusmuunnos herättää huolta. Britannia ilmoitti keskeyttävänsä väliaikaisesti lennot kuudesta Afrikan maasta virusmuunnoksen vuoksi. Listalla ovat Etelä-Afrikka sekä eteläisessä Afrikassa sijaitsevat Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho ja Eswatini eli Swazimaa.

Britannian terveysministeri Sajid Javid sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että rokotteet eivät ehkä ole yhtä tehokkaita uutta virusmuunnosta vastaan.

– Tietojemme mukaan siinä on merkittävä määrä mutaatioita, Javid sanoi.

– Se saattaa tarkoittaa, että se voi olla tartuttavampi ja että nykyiset rokotteet eivät ehkä ole yhtä tehokkaita sitä vastaan.

Tutkijoiden mukaan B.1.1.529-variantissa on ainakin kymmenen mutaatiota verrattuna esimerkiksi deltan kahteen ja betan kolmeen alkuperäisestä viruksesta.

Uusi muunnos voi selittää tartuntojen lisääntymisen Etelä-Afrikassa. Vielä ei kuitenkaan voida tutkijoiden mukaan sanoa, leviääkö se nopeammin kuin delta, onko se vakavampi tai ohittaako se immuunijärjestelmän tehokkaammin. Sitäkään ei tiedetä, kuinka tehokkaasti se leviää maissa, joiden rokotuskattavuus täyden annoksen osalta on suurempi kuin Etelä-Afrikan 24 prosenttia.

Siitä huolimatta tutkijat ovat BBC:n mukaan kuvailleet uutta muunnosta ”kauhistuttavaksi” ja ”pahimmaksi mitä olemme nähneet”.

– Tämä variantti yllätti meidät. Siinä on iso hyppäys evoluutiossa ja paljon enemmän mutaatioita kuin odotimme, sanoo Etelä-Afrikan epidemiakeskuksen johtaja Tulio de Oliveira BBC:lle.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että mutaatioiden suuri määrä ei automaattisesti tarkoita sitä, että ne ovat pahoja. Aiempia esimerkkejä on siitäkin, että virusmuunnokset ovat näyttäneet pelottavilta paperilla, mutta eivät ole olleet sitä todellisuudessa. Esimerkiksi beta-variantti aiheutti alkuvuodesta suurta huolta, koska se väisti tehokkaimmin immuunijärjestelmää, mutta silti nopeammin leviävä delta valloitti maailman.

Maailman terveysjärjestön WHO:n odotetaan nimeävän uuden B.1.1.529-muunnoksen kreikkalaisella aakkosella perjantaina. WHO on sanonut tarkkailevansa tiiviisti uuden muunnoksen kehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?