Interpolin uutta puheen­johtajaa syytetään britti­miesten kidutuksesta Dubaissa

Kenraali Ahmed Nasser al-Raisin nimitystä Interpolin puheenjohtajaksi ovat kritisoineet europarlamentaarikot, ihmisoikeusjärjestöt sekä yksityishenkilöt, joiden mukaan kenraali oli henkilökohtaisessa vastuussa heidän kiduttamisestaan.

Ahmed Nasser al-Raisi kuvattiin tiistaina Interpolin yleiskokouksessa Turkin Istanbulissa.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol ilmoitti torstaina valinneensa uudeksi puheenjohtajakseen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien edustajan, kenraali Ahmed Nasser al-Raisin. Hänen ehdokkuuttaan tehtävään kritisoivat etukäteen useat Euroopan parlamentin jäsenet sekä ihmisoikeusjärjestöt.

Nelivuotiselle kaudelle valittavan puheenjohtajan asema on Interpolissa pitkälti seremoniallinen, osa-aikainen ja vapaaehtoisuuteen perustuva. Järjestön päivittäisen toiminnan johtamisesta vastaa pääsihteeri, joka on tällä hetkellä saksalainen Jürgen Stock.

Puheenjohtaja on kuitenkin paikalla pääsihteeristön sekä johtoryhmän kokouksissa sekä johtaa niiden käymiä keskusteluja. Hän toimii myös tiiviissä yhteistyössä pääsihteerin kanssa.

Al-Raisin nimitystä varjostavat häneen kohdistuvat syytökset kidutuksesta. AFP:n mukaan kolme Euroopan parlamentin jäsentä toimitti kaksi viikkoa sitten Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille kirjeen, jossa he varoittivat al-Raisin mahdollisen nimityksen seurauksista Interpolille.

– Kenraali al-Raisin valinta rapauttaisi Interpolin tehtävää ja mainetta sekä vaikuttaisi vakavasti organisaation kykyyn suorittaa tehtäviään tehokkaasti, kirjeessä sanottiin.

Al-Raisia vastaan on nostettu useita oikeuskanteita Britanniassa, Norjassa, Ranskassa sekä Turkissa. Interpolin päämaja sijaitsee Ranskan Lyonissa ja järjestön yleiskokous on parhaillaan käynnissä Turkin Istanbulissa.

Lisäksi syksyllä 2020 Human Rights Watch sekä useat ihmisoikeusjärjestöt ilmaisivat huoltaan al-Raisin mahdollisesta nimityksestä. Järjestöt kuvailivat tuolloin kenraalin olevan ”osa turvallisuuskoneistoa, joka jatkaa rauhanomaisten kriitikoiden järjestelmällistä vainoamista”.

Ahmed Nasser al-Raisi keskusteli delegaationsa jäsenten kanssa Interpolin yleiskokouksessa Istanbulissa tiistaina.

Nimityksen estämiseksi on kampanjoinut myös kaksi Dubaissa aiemmin pidätettyä brittimiestä, jotka ovat esittäneet suoria syytöksiä al-Raisia vastaan kidutukseen liittyen.

– Olen henkilökohtaisesti joutunut kärsimään kidutuksesta ja pahoinpitelyistä hänen komennuksessaan, kertoi Ali Issa Ahmad Guardianille viime viikolla.

Wolverhamptonista kotoisin oleva Ahmad, 28, pidätettiin hänen ollessaan Dubaissa lomalla vuonna 2019. Pidätyksen syynä oli Qatarin jalkapallomaajoukkueen paita, joka hänellä oli yllään julkisella paikalla.

Tohtoriopiskelija Matthew Hedges pidätettiin Dubaihin suuntautuneella kaksiviikkoisella tutkimusmatkalla vuonna 2018. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vakoilusta, mutta armahdettiin seitsemän kuukauden jälkeen, kun tuomiosta oli noussut kansainvälinen kohu.

Myös Hedges kertoi lehdelle al-Raisin valvoneen häneen kohdistunutta fyysistä väkivaltaa.

– Hän on täysin vastuussa kidutuksesta. Hänen ehdokkuutensa ei ainoastaan viesti siitä, että tällaista voi tehdä joutumatta vastuuseen, vaan myös siitä, että teoista palkitaan, Hedges sanoi.

Lue lisää: Arabiemiraateissa vangittu ja armahdettu britti avautui karuista kokemuksistaan BBC:lle – ”Menin paniikkiin ja kerroin heille olevani kapteenina MI6:ssa”

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on rahoittanut Interpolin toimintaa avokätisesti. Tästä on seurannut syytöksiä, joiden mukaan maa käyttäisi hyväkseen Interpolin niin kutsuttua ”punaisten ilmoitusten” järjestelmää.

Interpolin jäsenmaat jakavat keskenään tietoa rikollisista ja muista etsittävistä henkilöistä. Punaisella värikoodilla tehtyjen ilmoitusten kohteena olevia etsitään luovutettavaksi oikeuteen tai kansainväliseen tuomioistuimeen pidätysmääräyksen perusteella.

Arabiemiirikuntien on sanottu käyttävän järjestelmää poliittisten toisinajattelijoiden löytämiseen ulkomailta. Interpol on puolestaan jo aiemmin kiistänyt, että sen päätöksiin voitaisiin vaikuttaa rahoituksella.

Arabiemiirikuntien Lontoon-suurlähetystön tiedottaja kommentoi viime viikolla Guardianille al-Raisiin kohdistuvia väitteitä muistuttamalla, että kyseessä on ”arvostettu ammattilainen, jolla on takanaan 40-vuotinen ura sekä paikallisessa että kansallisessa poliisissa”.

– Interpolin puheenjohtajana hän on edelleen sitoutunut ihmisten suojelemiseen, yhteisöjen turvallisuuden lisäämiseen sekä siihen, että kansainvälinen poliisitoiminta saa käyttöönsä viimeisimmät välineet hienostuneiden rikollisorganisaatioiden vastaisessa taistelussa, lähetystön tiedottaja kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?