Näin eteni tapahtumaketju, joka johti Ruotsin ensimmäisen naispääministerin eroon vain seitsemän ja puolen tunnin jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin eteni tapahtuma­ketju, joka johti Ruotsin ensimmäisen nais­pääministerin eroon vain seitsemän ja puolen tunnin jälkeen

Valtiopäivien puhemies kertoo seuraavista askelista torstaina. Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmistopuolue ovat valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

25.11. 1:37

Sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamukymmeneltä Ruotsin aikaa. Puoli kuuden aikaan alkuillasta hän ilmoitti erostaan.

Väliin jäävien seitsemän ja puolen tunnin aikana hallituksen budjettiesitys kaatui valtiopäivillä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

– Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa kyse on myös kunnioituksesta.

– En halua myöskään johtaa hallitusta, jonka legitimiteettiä voi olla syytä kyseenalaistaa.

Andersson sanoi olevansa valmis toimimaan pääministerinä sosiaalidemokraattisessa yksipuoluehallituksessa.

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmistopuolue ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi pian Anderssonin ilmoituksen jälkeen hyväksyneensä tämän eronpyynnön.

Puhemies aikoi seuraavaksi ottaa yhteyttä puoluejohtajiin keskustellakseen tilanteesta, kertoi puhemiehen lehdistöpalvelu tiedotteessa. Norlénin on määrä kertoa torstaina iltapäivällä, kuinka prosessi jatkuu.

– Ymmärrän hyvin, että tämä näyttää erittäin sotkuiselta, Andersson kommentoi.

Näin tapahtumat etenivät

Keskusta vei tukensa hallituksen budjetilta

Vain muutama tunti Anderssonin valinnan jälkeen keskiviikkona iltapäivällä opposition budjettivaihtoehto voitti valtiopäivien äänestyksen luvuin 154–143.

Äänestystulos budjetista oli odotettu, sillä keskusta ilmoitti juuri ennen pääministeriäänestystä, ettei anna tukeaan hallituksen budjetille.

Andersson arvioi voivansa hallita maata myös oikeisto-opposition budjetilla.

Ympäristöpuolue sen sijaan sanoi keskustan ilmoituksen jälkeen harkitsevansa, voiko se hyväksyä hallitsemista opposition budjetilla.

– Meidän on pystyttävä katsomaan äänestäjiämme silmiin ja olemaan ylpeitä toteutettavasta politiikasta, ympäristöpuolueen edustaja Per Bolund sanoi.

Ympäristöpuolue ilmoitti lähtevänsä hallituksesta – ei suostunut ruotsidemokraattien neuvottelemaan budjettiin

Pian budjettiäänestyksen jälkeen ympäristöpuolue kertoi tiedotustilaisuudessa päätöksestään lähteä hallituksesta, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition laatimaa budjettia.

Opposition budjettiesityksen ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

– Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, sanoi puolueen edustaja Märta Stenevi.

Opposition budjettiehdotukseen sisältyy muun muassa bensiiniveron alentaminen. Myös työssäkäyvien ja eläkeläisten verotus alenisi. Budjetissa leikataan muun muassa metsien suojelusta ja uusien asuntojen tuesta. Lisää rahaa sen sijaan ohjataan esimerkiksi poliisille.

Ruotsin ensimmäinen naispääministeri valittiin pienimmällä mahdollisella marginaalilla

Andersson tuli valituksi pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Tullakseen valituksi Andersson ei saanut saada yli 175:tä ääntä häntä vastaan. Hänen puolestaan äänesti 117 valtiopäiväedustajaa, vastaan 174 ja tyhjää äänesti 57 parlamentaarikkoa.

Anderssonin valinta sai salissa aikaan raikuvat aplodit.

Äänestyksessä Andersson tarvitsi hallituksen lisäksi keskustan ja vasemmistopuolueen tuen. Andersson sai tiistai-iltana kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Myös keskustapuolue kannatti Anderssonin valintaa.

Anderssonin oli määrä aloittaa hallituksen johdossa virallisesti perjantaina. Stefan Löfven jatkaa siirtymäkauden hallituksen johtajana siihen asti, että uusi pääministeri aloittaa.

Tiukka talouslinja

Andersson on ensimmäinen Ruotsin pääministeriksi valittu nainen. Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden syyskuussa järjestettäviä valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta. Sosiaalidemokraatteja hän oli johtanut vuosikymmenen. Ruotsin sosiaalidemokraattien poliittinen linja ei juuri muutu, vaikka puoluejohtaja vaihtuikin, arvioivat Ruotsin politiikkaa seuraavat suomalaisasiantuntijat.

Innokas ulkoilija ja liikkuja

Anderssonilla on vankkaa urheilijataustaa, ja hän haluaa liikkua säännöllisesti. Luonto on tärkeä, ja siksi ministeri varaa ulkoilulle aikaa. Hänen innostuksensa liikuntaan näkyy muun muassa ministerin Instagram-tilillä, jonka kuvissa hän esiintyy monesti urheiluvaatteissa tai luontoretkillä.

Andersson on valmistunut Tukholman kauppakorkeakoulusta. Hänen puolisonsa on taloustieteilijä, professori Richard Friberg. Pariskunta tapasi opiskeluaikana.

– Richard on sielunkumppanini, ja hän tuo paljon turvallisuutta elämääni. Meillä on hurjan hauskaa yhdessä, Andersson sanoi Svensk Damtidning -lehden haastattelussa taannoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?