Magdalena Andersson eroaa Ruotsin pääministerin paikalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Magdalena Andersson erosi – Ruotsin historian ensimmäinen nais­­pääministeri ehti olla tehtävässä vain 7,5 tuntia

Ympäristöpuolue ilmoitti ensin jättävänsä hallituksen. Sitten eroa pyysi aiemmin keskiviikkona pääministeriksi nimitetty Magdalena Andersson.

24.11. 18:49 | Päivitetty 24.11. 21:12

Tänään historiallisesti ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi nimetty Magdalena Andersson on pyytänyt eroa pääministerin paikalta. Hän kertoo asiasta tiedotustilaisuudessa.

SVT:n mukaan Andersson on ilmoittanut valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille olevansa edelleen kiinnostunut sosiaalidemokraattisen yksipuoluehallituksen johtamisesta.

Andersson kertoi päätöksestään sen jälkeen, kun opposition budjettiesitys voitti hallituksen budjetin valtiopäivien äänestyksessä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue kertoi jättävänsä hallituksen.

Aftonbladetin mukaan Anderssonin ilmoitus tuli vain 7,5 tuntia sen jälkeen, kun hänet oli nimetty pääministeriksi.

Lue lisää: Ruotsin ympäristöpuolue jättää hallituksen – edessä voi olla uusi pääministeri­äänestys

Ympäristöpuolue kertoi päätöksestään pian sen jälkeen, kun opposition budjettiesitys voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Ympäristöpuolue ei halua hallita opposition laatimalla budjetilla, sanoi puolueen edustaja Märta Stenevi tiedotustilaisuudessa.

Opposition budjettiesityksen ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

– Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, Stenevi sanoi.

Opposition budjettivaihtoehto voitti valtiopäivien äänestyksen luvuin 154–143 vain muutama tunti Anderssonin valinnan jälkeen.

Äänestystulos budjetista oli odotettu, sillä keskusta ilmoitti juuri ennen pääministeriäänestystä, ettei anna tukeaan hallituksen budjetille.

Andersson antoi ymmärtää, että päätti erota ympäristöpuolueen päätöksen kuultuaan.

– Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee, Andersson sanoi ilmoittaessaan erostaan.

Hänen mukaansa asiassa on kyse myös kunnioituksesta.

– En halua myöskään johtaa hallitusta, jonka legitimiteettiä voi olla syytä kyseenalaistaa.

Puhemies Norlén kertoi pian Anderssonin ilmoituksen jälkeen hyväksyneensä tämän eronpyynnön.

Puhemies aikoi seuraavaksi ottaa yhteyttä puoluejohtajiin keskustellakseen tilanteesta, kertoi puhemiehen lehdistöpalvelu tiedotteessa. Norlénin on määrä kertoa torstaina iltapäivällä, kuinka prosessi jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?