Euroopan korona­tilanne synkkenee vauhdilla – Itävallassa 4-vuotias joutui teho­hoitoon

Itävalta siirtyy pakkorokotuksiin. Saksa vetoaa rokottamattomien moraaliseen velvollisuuteen ja vastuuseen ottaa rokote.

23.11.2021 19:05

Euroopan koronavirustilanne heikkenee. Synkkä tilanne näkyy erityisesti Itävallan tiistain tartuntaluvuissa. Kronen Zeitung kertoo, että aamulla ilmoitettiin 9 513 uutta koronatartuntaa ja 72 uutta tautiin liittyvää kuolemaa. Luvut kasvavat lehden mukaan, sillä testien analysoinnissa on kova ruuhka.

Vaikein tilanne on Salzburgissa. Yleisradioyhtiö ORF (Österreichischer Rundfunk) kertoi, että nuorin koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tähän mennessä tehohoitoon joutunut potilas on neljävuotias tyttö. Alle viisivuotiaiden lasten ja lukiolaisten määrä tautiin sairastuneiden joukossa kasvaa ORF:n mukaan tällä hetkellä nopeasti.

Alueen testauskyky ei pysy enää tartuntojen vauhdissa. Salzburger Nachrichten puhuu jo PCR-testikaaoksesta.

Koronapotilasta siirretään Rotterdamista Bochumin sairaalaan.

Itävallan kansanpuoluetta, ÖVP:tä (Österreichs Volkspartei) edustava Salzburgin alueen kuvernööri Wilfried Haslauer myöntää, että tuloksien saaminen on viivästynyt. Covid-19-näyte otetaan nenänielusta ja se tutkitaan tavallisimmin nukleiinihapon osoitustestillä (PCR). Vastauksen saaminen vie yleensä 1–2 vuorokautta. Tulosten saaminen on vienyt nyt jopa yli 48 tuntia.

The New York Times kertoi, että joissakin Itävallan sairaaloissa covid-19-tautiin menehtyneitä olisi siirretty sairaalan potilasvuoteissa käytäville.

Itävallassa alkoi maanantaina kymmenen päivän sulkutila, joka koskee myös rokotettuja. Sulkutilaa voidaan jatkaa alkuperäisen kymmenen päivän lisäksi kymmenellä lisäpäivällä.

Itävallan liittokansleri Alexander Schallenberg.

Itävaltaan tulee myös voimaan yleinen rokotuspakko helmikuusta alkaen. Tästä kertoi maan liittokansleri Alexander Schallenberg tiedotustilaisuudessa viime viikon perjantaina.

Rokotuksista kieltäytyjät saavat sakot.

Saksan liittotasavallan terveysministeri Jens Spahn ei kannata rokotuspakkoa. Kristillisdemokraattista unionia eli CDU:ta edustavan Spahnin mukaan rokotuspakko ei ratkaise ongelmaa. Hän kertoo kannastaan Der Tagesspiegel -lehdessä.

– Se tulisi liian myöhään. Meidän on nyt vähennettävä ihmisten välisiä kontakteja, hän sanoo.

Saksan liittotasavallan terveysministeri Jens Spahn.

Kysymys on hänen mukaansa vapaudesta ja vastuusta.

– Rokottamiseen liittyy moraalinen ja sosiaalinen velvollisuus, Spahn sanoo yleisradioyhtiö Deutschlandfunkin mukaan.

Joillakin Saksan alueilla on jo otettu käyttöön rokottamattomien ulkonaliikkumiskielto. Saksin osavaltiossa rokottamattomien ulkonaliikkumiskielto on sidottu tautitapausten määrään. Saksin vapaavaltio (Freistaat Sachsen) sijaitsee maan kaakkoiskulmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?