Ukrainan tiedustelu: Venäjä valmistautunut hyökkäämään tammikuun lopulla

Hyökkäys olisi toteutuessaan merkittävästi nykyistä kriisiä tuhoisampi, arvioi Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö.

Venäjä näytti voimaansa Zapad-harjoituksessa syyskuussa.

21.11.2021 20:23

Venäjä valmistautuu hyökkäämään Ukrainaan tammikuun lopussa tai helmikuun alussa, väittää Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö, prikaatinkenraali Kyrylo Budanov Military Timesissa. Venäjällä on hänen mukaansa tällä hetkellä yli 92 000 sotilasta Ukrainan rajan läheisyydessä.

Budanovin mukaan mahdollinen hyökkäys tulisi olemaan toteutuessaan merkittävästi aiempaa vuonna 2014 alkanutta Ukrainan ja Venäjän välistä konfliktia tuhoisampi. Krimin valtaukseen liittyvät taistelut ovat vaatineet tähän mennessä 14 000 ukrainalaisen hengen.

Hyökkäykseen kuuluisi todennäköisesti ainakin ilmaiskuja, tykistö- ja panssarihyökkäyksiä sekä pienempiä iskuja Ukrainaa naapuroivan Valko-Venäjän kautta, minkä jälkeen luvassa olisi maan itäosiin kohdistuva maahanlaskuoperaatio sekä maihinnousuhyökkäys Odessaan ja Mariupoliin.

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikovin mukaan on tässä vaiheessa epäselvää, onko Venäjän presidentti Vladimir Putin tehnyt vielä päätöstä hyökkäyksestä. Kapasiteettia hyökkäyksen toteuttamiseen rakennetaan kuitenkin Budanovin mukaan tälläkin hetkellä.

Venäjän aiemmin tänä vuonna järjestämä Zapad 21 -sotaharjoitus on osoittanut, että maan sotilasvoimat kykenevät laskemaan maahan kerralla jopa 3 500 laskuvarjo- ja erikoisjoukkojen sotilasta.

Venäläisjoukkoja Zapad-harjoituksessa syyskuussa.

Aseellista hyökkäystä edeltäisivät Budanovin mukaan erilaiset psykologiset vaikuttamisoperaatiot, joilla pyritään luomaan Ukrainaan sisäistä epävakautta kääntämällä kansa valtaapitäviä vastaan. Budanov antaa esimerkiksi käynnissä olevat koronarokotuksia vastustavat mielenosoitukset, jotka ovat hänen mukaansa Venäjän masinoimia.

Osana tätä kokonaisuutta on myös käynnissä oleva Puolan ja Valko-Venäjän välinen rajakriisi.

– He haluavat tehdä maan sisäisistä oloista hankalampia, jotta päätyisimme vaihtamaan hallitustamme. Jos he eivät onnistu tässä, sotilasjoukot hoitavat asian, Budanov kertoo.

Yhdysvaltojen ja Ukrainan tiedustelujen tekemät arviot Venäjän hyökkäyksen ajoittumisesta ovat hyvin lähellä toisiaan. Tammikuun hyiset sääolosuhteet alueella eivät prikaatinkenraalin mukaan vaikuta Venäjän suunnitelmiin.

– Sää ei ole meille ja venäläisille ongelma.

Ulkopoliittisen instituutinjohtaja Mika Aaltola totesi STT:lle muutama päivä sitten, että  on tavattoman huolestuttavaa, etteivät läntiset tiedustelupalvelut oikeastaan edes tiedä, mitä Ukrainan rajan läheisyydessä on tapahtumassa.

Erikoistutkija, majuri Jukka Viitaniemi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen Venäjä-ryhmästä totesi haastattelussa, että silläkin on spekuloitu, että Venäjä valmistautuisi jopa hyökkäämään Ukrainaan. Hän ei kuitenkaan usko siihen, että Venäjä hyökkäisi aseellisesti, vaikka onkin jo miehittänyt Krimin.

– Pidän sitä epätodennäköisenä, mutten pois suljettuna, hän tarkentaa.

Viitaniemen mielestä riskit ovat kuitenkin Venäjän näkökulmasta liian suuret ja hyökkäys hankaloittaisi globaalia tilannetta äärimmäisen paljon.

Aaltola ei niin ikään näkisi, että Venäjällä on alueella kauheammin saavutettavaa. Isommista selkkauksista olisi seurauksena läntisiä pakotteita ja lisääntyvää tukea Ukrainalle, mitkä taas eivät ole Venäjän intresseissä.

Lue lisää: Venäjä näyttää lisänneen joukkoja länsi­rajalleen – mitä Ukrainan rajan läheisyydessä oikein tapahtuu?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?