Puolan raja­vartiosto vahvisti: Leirit Valko-Venäjän rajalla ovat tyhjentyneet – saksalais­lähde kiisti Merkelin suostuneen sopimukseen

Kyseessä on mahdollisesti merkittävä käänne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla jännitteitä kiristäneessä kriisissä.

Vielä maanantaina Kuznica-Bruzgin raja-aseman lähelle syntyneessä leirissä riitti väkeä.

18.11.2021 18:50

Puolan rajaviranomaiset vahvistivat torstaina uutistoimisto Reutersille tiedon, jonka mukaan siirtolaisten asuttamat leirit maan Valko-Venäjän vastaisella rajalla ovat tyhjentyneet ihmisistä. Jo aiemmin torstaina asiasta kertoi Valko-Venäjän valtion uutistoimisto Belta.

– Muita vastaavia leirejä ei ole. Muissa paikoissa oli kuitenkin ryhmiä, jotka yrittivät ylittää rajaa. Nähtäväksi jää, mitä seuraavien tuntien aikana tapahtuu. Joitakin ihmisiä on edelleen paikalla, mutta raja on selvästi tyhjenemässä, rajavartioston tiedottaja kertoi uutistoimistolle.

Kyseessä on Reutersin mukaan mahdollisesti merkittävä käänne rajalla kuukausia kehittyneessä ja kansainvälisiä jännitteitä kiristäneensä kriisissä, joka leimahti liekkeihin lähes pari viikkoa sitten. Valko-Venäjän puolelle, pääasiassa Kuznica-Bruzgin raja-aseman läheisyyteen oli kerääntynyt tuhansia, pääosin Lähi-idästä ja Aasiasta lähtöisin olevia siirtolaisia, jotka pyrkivät ylittämään rajan Puolaan ja samalla EU:n alueelle.

Valko-Venäjää on syytetty siirtolaisten järjestelmällisestä lennättämisestä Minskiin sekä heidän käyttämisestään ”aseina” EU:n vastaisessa hybridioperaatiossa. Myös Venäjää on syytetty osallisuudesta asiaan.

Belta kertoi aiemmin, että monet rajalla olleista ihmisistä olivat siirtyneet lähistöllä sijaitseviin varastorakennuksiin. Rajan tilanteesta Valko-Venäjän puolelta raportoinut opposition Telegram-kanava Nexta puolestaan julkaisi Twitterissä kuvan tyhjentyneestä leiristä ja kertoi, että kaikki ihmiset oli siirretty ”logistiikkakeskukseen”.

Torstaina Minskistä lähti ensimmäinen Iraqi Airways -yhtiön operoima palautuslento. Venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan lennolla kuljetettiin kaikkiaan 431siirtolaiseksi pyrkinyttä takaisin Irakiin.

Lue lisää: Puola: Valko-Venäjä aloitti siirtolaisten kuljetukset pois rajaleiristä

Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan tiedottaja kertoi torstaina Beltalle, että Saksan liittokansleri Angela Merkel oli Lukashenkan kanssa käymässään puhelinkeskustelussa myöntynyt keskustelemaan Valko-Venäjän EU:lle esittämästä ehdotuksesta.

Beltan mukaan ehdotukseen sisältyi noin 5 000:n siirtolaisen palauttaminen kotimaihinsa samalla kuin EU ottaisi rajojensa sisäpuolelle 2 000 rajalle leiriytynyttä siirtolaista.

Saksan hallituksen sisäinen lähde kuitenkin kiisti Reutersille torstaina, että Merkel olisi hyväksynyt minkäänlaisia sopimuksia rajakriisin ratkaisuun liittyen.

– Tilanne rajalla on eurooppalainen ongelma, jossa Saksa ei toimi yksin, hallituslähde totesi uutistoimistolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?