Kiinan ja Yhdysvaltain yhteinen ilmastoavaus yllätti Glasgow’ssa – nyt mailta vaaditaan konkreettisia lupauksia

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry luonnehti maiden julistusta uudeksi askeleeksi.

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry puhui Kiinan ja Yhdysvaltain yhteishankkeen esittelyssä keskiviikkona Glasgowssa.

11.11.2021 11:35

Kiinan ja Yhdysvaltain yhteinen hanke ilmastopäästöjen kontrolloimiseksi on otettu maailmalla vastaan varovaisen toiveikkaasti.

Maailman suurimmat saastuttajat julkistivat keskiviikkona yllättäen yhteisen hankkeen, joka tähtää ilmastotoimien koordinoinnin tehostamiseen.

Asiasta ilmoitti Kiinan ilmastolähettiläs Xie Zhenhua Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa.

–  Molemmat osapuolet tunnustavat, että nykyisten pyrkimysten ja Pariisin sopimuksen päämäärien välillä on aukko. Niinpä me aiomme yhdessä vahvistaa ilmastotoimia, Xie sanoi.

Vaikka Kiina ja Yhdysvallat ovat napit vastakkain maailmanpolitiikassa, Xien mukaan ilmastonmuutoksen suhteen mailla on ”enemmän yhteisymmärrystä kuin erimielisyyksiä".

Kiinan ilmastolähettiläs Xie Zhenhua ilmoitti uudesta yhteistyöstä Glasgowssa keskiviikkona.

EU ja YK ovat kommentoineet hanketta rohkeaksi ja tärkeäksi askeleeksi. Greenpeace puolestaan on vaatinut maita esittämään jotain konkreettista todistaakseen halukkuutensa päästövähennyksiin.

Kiinan ja Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimmat.

Xien mukaan hankkeessa on "konkreettisia suunnitelmia", jotka koskevat tehostettuja toimia tällä vuosikymmenellä. Lisäksi Yhdysvallat ja Kiina ovat valmiita "työskentelemään Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjan viimeistelemiseksi" meneillään olevan Glasgow'n ilmastohuippukokouksen aikana.

Kiinan ja Yhdysvaltain julistuksessa sanotaan molempien maiden muun muassa tunnustavan ilmastokriisin vakavuuden.

Maiden mielestä niiden metaanipäästöjen leikkaaminen tällä vuosikymmenellä on "välttämättömyys".

Lue lisää: Greta Thunberg tylyttää maailman johtajia tyhjistä puheista – aktivisti kuvailee ilmastokokousta PR-tapahtumaksi

Pariisin ilmastosopimuksessa 2015 sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen. Xie sanoi Kiinalla ja Yhdysvalloilla olleen 30 virtuaalitapaamista kymmenen viime kuukauden aikana.

Seuraavaksi maat jatkavat virtuaalisella huipputapaamisella presidenttien Joe Biden ja Xi Jinping välillä jo ensi viikolla.

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry luonnehti maiden julistusta uudeksi askeleeksi. Hän kuvasi tätä hetkeä tulevaisuuden tiekartaksi, kertoi BBC.

–  (Tämä julkilausuma tekee) yhdessä toimimisesta välttämätöntä, Kerry jatkoi.

Kiinan ja Yhdysvaltain aiemmat kahdenväliset keskustelut ilmastotoimista olivat katkenneet presidentti Donald Trumpin valtaantuloon vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?