IS Puolassa: Tällainen viesti pamahtaa puhelimen näytölle, kun ajaa Puolan ja Valko-Venäjän rajalle

Puolan ja Valko-Venäjän rajaseudulle on leiriytynyt jopa tuhansia rajan yli pyrkiviä siirtolaisia.

10.11.2021 16:14

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajaseudulla jatkuu jännitteisenä, kun Valko-Venäjän puolelle rajaa on kerääntynyt arvioiden mukaan jopa tuhansia rajan yli pyrkiviä ihmisiä.

Puolassa paikalla oleva Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen raportoi rajaseudulta keskiviikkona. Käynnissä olevasta tilanteesta kertovat hänen mukaansa runsaslukuisina alueella liikkuvat rajapoliisien kulkuneuvot. Rajavyöhykkeelle on julistettu hätätila, eivätkä median edustajat tai esimerkiksi avustusjärjestöt pääse alueelle.

– Poliisit käskivät hyvin tiukkasanaisesti poistumaan paikalta ja kääntämään auton nokan toiseen suuntaan, Nuutinen kertoo.

Lähestyessään rajavyöhykettä Nuutinen ja kuvaaja Seppo Kärki saivat Puolan viranomailta tekstiviestit, jossa kerrottiin rajan olevan suljettu. Viestissä sanottiin myös Valko-Venäjän viranomaisten valehtelevan.

Puola on lähettänyt rajalle saapuvien puhelimiin tällaisia tekstiviestejä jo syyskuun lopulta lähtien. Viesti lähetetään automaattisesti, kun puhelin liittyy ensi kertaa itärajan alueella puolalaiseen matkapuhelinverkkoon.

Viestissä siirtolaisia käsketään palaamaan takaisin Minskiin ja varoitetaan syömästä valkovenäläisten sotilaiden antamia pillereitä.

Kymmenkunta siirtolaista on kuollut raja-alueilla ja Puolan hallinto epäilee näiden saaneen myrkkyä.

Tällaisen viestin Puola lähettää puhelimeen Valko-Venäjän rajaa lähestyttäessä.

Tekstiviestissä on myös linkki Puolan sisäministeriön sivuille, josta löytyy ohjeita viidellä kielellä. Lisäksi sivuilla varoitetaan, että rajarakenteiden kuten aitojen rikkomisesta voi saada vankeustuomion.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi tiistaina, että Valko-Venäjän puolelta Puolan rajan ylitystä yrittävät siirtolaiset aiheuttavan turvallisuusuhan koko Euroopan unionille. Hän syytti Valko-Venäjää hybridihyökkäyksestä Puolaa vastaan. Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?