Luonnos Glasgow'n ilmasto­kokouksen loppu­asia­kirjasta julki: maiden kiristettävä päästö­tavoitteita jo ensi vuonna

Nykyisillä suunnitelmilla ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytettyä Pariisin ilmastokokouksessa asetettuun 1,5 asteen rajaan.

Pariisin sopimuksen tavoite rajata globaali lämpötilan nousu 1,5 asteeseen on jäämässä kauas.

10.11.2021 15:00

Glasgow'n ilmastohuippukokouksen loppuasiakirjan luonnoksessa kehotetaan valtioita muokkaamaan päästötavoitteitaan jo ensi vuoden loppuun mennessä, kolme vuotta etuajassa.

Nykyisillä suunnitelmilla ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytettyä Pariisin ilmastokokouksessa asetettuun 1,5 asteen rajaan. YK:n laskelmien mukaan valtioiden nykyisten päästötavoitteiden toteutuessakin ilmasto lämpenee noin 2,7 astetta.

Asiakirjaluonnoksessa, jonka teksti tulee vielä muuttumaan kun sitä käsitellään, vaaditaan "nopeita ja merkityksellisiä toimia kaikilta osapuolilta tällä kriittisellä vuosikymmenellä".

Glasgow´ssa on määrä viimeistellä Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamista koskeva sääntökirja. Kokouksessa pyritään myös sopimaan kehittyville maille luvatusta kansainvälisestä ilmastorahoituksesta. Maille on luvattu tukea sata miljardia dollaria vuodessa, mutta lupausta ei ole toistaiseksi täytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?