Näin Venäjä selittää siirtolais­virtaa – Zaharova ilkkuu ”kiitollisilla irakilaisilla”, joita Puola saa ottaa nyt vastaan

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan on otettava huomioon myös se mahdollisuus, että Valko-Venäjälle saapuvat siirtolaiset voivat jatkaa matkaansa Venäjän puolelle.

9.11.2021 14:11

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on antanut useita tiukkoja lausuntoja, joissa hän syyttää Puolaa turvapaikanhakijoiden epäinhimillisestä kohtelusta.

Kun Puola vaati vastikään, että kaikille Valko-Venäjän ja Puolan välisen rajan turvapaikanhakijakriisin aiheuttajia vastaan on asetettava pakotteita, Zaharova vastasi Telegramissa piikikkäästi.

– Eli siis myös Bush-junioria ja Pentagonia vastaan? Zaharova kyseli.

Tällä Zaharova viittasi Irakin sotaan, johon presidentti George W. Bush johdatti Yhdysvaltain ja sen liittolaismaiden joukot vuonna 2003.

Maria Zaharova.

Zaharovan mukaan Puola lähetti Irakin sotaan yli kaksituhatta puolalaista sotilaista, jotka ”tunkeutuivat Irakiin perustamaan demokratiaa”.

– Nyt niiden puolalaisten poliitikkojen, jotka kiroavat Lukashenkaa ja syyttävät Minskiä ongelmista irakilaisten siirtolaisten kanssa, kannattaisi muistaa, kuinka Varsova osallistui erittäin aktiivisesti Irakin tuhoamiseen, Zaharova kirjoitti Telegramissa.

– Miksi te ette voisi ottaa nyt vastaan vaikkapa vähintäänkin yhtä paljon ”kiitollisia irakilaisia”, joiden esi-isät eivät edes unelmoineet mistään sellaisesta rakentaessaan omaa maataan, kunnes häpeämättömät demokratisoijat tunkeutuivat sisään heidän maahansa, Zaharova lisäsi

Zaharova muistutti myös, että Puola on tällä hetkellä YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen.

– Katson videoita, joissa Puolan voimaviranomaiset suihkuttavat Valko-Venäjältä tulevien irakilaisten siirtolaisten kasvoille jotain kemiallista ainetta ja mietin sitä, että Puola on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen, Zaharova kauhisteli.

Kreml kommentoi Valko-Venäjän kautta kulkevaa siirtolaisvirtaa paljon maltillisemmin äänenpainoin.

Dmitri Peskov.

Presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov sanoi olevansa vakuuttunut, että Aljaksandr Lukashenkan hallinto tekee kaikkensa ratkaistakseen tilanteen lakien edellyttämällä tavalla.

– Olemme vakuuttuneita, että Valko-Venäjän maahanmuuttoviranomaiset ryhtyvät kaikkiin välttämättömiin toimiin, jotta tilanne pysyy laillisena, Peskov sanoi venäläisille toimittajille.

Kun venäläiset toimittajat kysyivät, onko vaaraa siirtolaisvirran suuntautumisesta Venäjän puolelle, Peskov vastasi näin.

– Olemme tietenkin varmoja myös siitä, että otetaan huomioon mahdollinen huoli siitä, että siirtolaiset voivat tunkeutua meidän alueellemme, Peskov sanoi.

Peskovin mukaan Venäjä ei näe siirtolaisvirrassa kuitenkaan mitään välitöntä uhkaa itselleen.

– Me näemme, kuinka vastuullisesti valkovenäläiset asiantuntijat toimivat. Me toivoimme, että se (siirtolaisvirta) ei saa millään tavalla muotoja, jotka olisivat uhka meidän turvallisuudellemme, Peskov sanoi RT:n mukaan.

– Tilanne ei ole helppo. Valko-Venäjän vallanpitäjien harteilla on rankka painolasti, hän jatkoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?