Kuvat: Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arviolta jopa tuhansia ihmisiä – raja-aidan tuntumaan pystytettiin leiri

Puolan mukaan rajalle saapuneet ihmiset ovat aseistettujen valkovenäläisten valvonnassa.

8.11.2021 14:49 | Päivitetty 9.11.2021 8:27

Valko-Venäjälle Puolan rajan tuntumaan on kerääntynyt satoja, vahvistamattomien arvioiden mukaan jopa tuhansia rajan yli pyrkiviä ihmisiä.

Puolan puolustusministeriön mukaan maahan pyrkivät ihmiset ovat pystyttäneet leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa. Ministeriön Twitterissä julkaisemalla videolla näkyy, että raja-aidan lähelle on pystytetty laajalle alueelle telttoja ja sytytetty tulia.

Täsmällistä tietoa siitä, kuinka paljon ihmisiä rajalle on kertynyt, ei tällä hetkellä ole.

Telegramissa toimivan valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan mukaan rajalla olisi arviolta 3 000 ihmistä. Valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan sanoo Twitterissä valkovenäläisten arvioineen ihmisiä olevan noin 2 000.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan hallituksen tiedottaja Piotr Muller sanoi aiemmin, että yksi ryhmä on yrittänyt ylittää rajan, mutta rajavartijat ovat ottaneet osan ihmisistä kiinni. Muller arvioi tuolloin rajaa lähestyviä ihmisiä olevan muutama sata.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille. Tulijat ovat pääosin Lähi-idästä.

Puolan viranomaisten tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi aiemmin rajalle suuntaavan ryhmän olevan aseistettujen valkovenäläisten tiukassa valvonnassa.

–  Nämä päättävät, mihin suuntaan ryhmä kulkee, Zaryn sanoi.

Puolan rajavartioston ja sisäministeriön aiemmin tänään tviittaamilla videoilla näkyy suuri joukko ihmisiä kerääntyneenä raja-aidan tuntumaan. Videoilla näkyy myös, kuinka osa ihmisistä yrittää vahingoittaa rajalle pystytettyä teräslanka-aitaa muun muassa puunrungoilla ja katkaisupihdeillä.

Videoilla näkyy myös lukuisia kypäräpäisiä poliiseja Puolan puolella rajaa. Puolan sisäministerin Mariusz Kaminskin mukaan maan hallinto on lisännyt poliiseja ja sotilaita raja-alueelle.

Puolan sisäministeriön mukaan rajalle saapuneet ihmiset ovat Valko-Venäjän jatkuvassa valvonnassa. Sisäministeriön julkaisemilla videoilla rajalle saapuneen ihmisjoukon taustalla kulkee aseistettuja maastopukuisia ihmisiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) pitää Valko-Venäjän toimintaa Puolan ja muiden EU-maiden rajoilla erittäin tuomittavana.

– Hybridivaikuttaminen menettelynä on valtiojohtoista laitonta toimintaa, jossa uhreina ovat vaikuttamisen välineinä käytetyt ihmiset, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Ohisalon mukaan Valko-Venäjän toimet on suunnattu aiheuttamaan epävakautta EU:n alueelle. Vaikuttamisen välineinä käytettyjä ihmisiä ei pidä rangaista, Ohisalo kirjoittaa.

Lue lisää: Puola aikoo rakentaa muurin Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen – parlamentti hyväksi kiistanalaisen suunnitelman

EU on tulkinnut Valko-Venäjän linjan kostoksi siitä, että Bryssel on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta. Lukashenka on kiistänyt syytteet.

– Olemme toistuvasti ja jämäkästi torjuneet yritykset käyttää ihmisiä hyväksi poliittisiin tarkoitusperiin, sanoi Euroopan komission tiedottaja Adalbert Janhz tiedotustilaisuudessa maanantaina iltapäivällä.

Janhzin mukaan puolalaisviranomaiset ovat viime viikkoina raportoineet joka viikko yli 3 000 yrityksestä ylittää raja.

EU:ssa on valmisteilla uusia Valko-Venäjän vastaisia pakotteita rajatapahtumien vuoksi.

Sotilasliitto Nato sanoi tänään lausunnossaan olevansa huolissaan tilanteen kiihtymisestä rajalla ja kehotti maata noudattamaan kansainvälistä oikeutta. Naton mukaan Valko-Venäjän "hybriditaktiikkaa" ei voi hyväksyä.

– Nato on valmiina avustamaan liittolaisiaan ja säilyttämään alueen turvallisena, sotilasliitto kommentoi lausunnossaan.

Lue lisää: EU-maiden johtajat vaativat lisätoimia Valko-Venäjän siirtolaispainostukseen vastaamiseksi – Marin: ”Sinisilmäinen ei tässä tilanteessa voi olla”

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin kymmenen maahanpyrkijää, joista seitsemän kuoli Puolan puolella rajaa.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

Lähteenä myös AFP

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?