WHO:lta pysäyttävä viesti Euroopan koronatilanteesta: ”Varoituslaukaus koko maailmalle”

Euroopan koronatilanteesta syytetään puutteellista rokotekattavuutta ja koronarajoitusten purkamista.

Maailman terveysjärjestö on varoittanut Euroopan synkästä koronatilanteesta.

5.11.2021 4:51

Eurooppa on jälleen koronaviruspandemian keskipisteessä, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa BBC:n mukaan. WHO:n Euroopan-osaston johtaja Hans Kluge sanoi, että Euroopassa ja osissa Keski-Aasiaa voitaisiin tilastoida puoli miljoonaa kuolemaa lisää helmikuuhun mennessä.

Kluge syytti tilanteesta puutteellista rokotekattavuutta. Rokotekattavuus vaihtelee Euroopan alueella suuresti: esimerkiksi Espanjassa täysin rokotettuja on 80 prosenttia ihmisistä, kun taas Ranskassa ja Saksassa luku on vajaa 70 prosenttia ja joissain Itä-Euroopan maissa kaukana näistä lukemista.

– Meidän pitää muuttaa taktiikkaamme siitä, että reagoimme koronaviruksen tartuntaryppäisiin siihen, että estämme niitä tapahtumasta ylipäätään.

Toinen tekijä, joka on Klugen mukaan vaikuttanut tartuntojen lisääntymiseen on koronarajoitusten purkaminen, CNN kertoo.

WHO:n asiantuntija Maria Van Kerkhove sanoi, että viimeisen neljän viikon aikana tartuntojen määrä oli noussut 55 prosenttia, vaikka Euroopassa on ”riittävä tarjonta rokotteita ja muita työkaluja.” Toinen WHO:n asiantuntija Mike Ryan sanoi Euroopan tilanteen olevan ”varoituslaukaus koko maailmalle.”

Etenkin Saksan koronatilanne on ollut viime päivinä tapetilla, vaikka WHO:n mukaan tilanne on heikko myös monessa muussa maassa.

Saksassa raportoitiin torstaina enemmän uusia koronatartuntoja vuorokauden aikana kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana. Yhden vuorokauden aikana tilastoitiin lähes 34 000 uutta tartuntaa.

Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi keskiviikkona, että kyseessä on pääasiassa ”rokottamattomien pandemia”.

–Meillä on meneillään pääasiassa rokottamattomien pandemia, ja se on valtava, Spahn sanoi.

Lue lisää: Terveysministeri: Saksassa meneillään rokottamattomien pandemia, tehohoito­paikat paikoin loppumassa

Tilanne on silti vaikea, sillä tehohoitopaikat ovat Spahnin mukaan joillain alueilla loppumassa. Spahnin mukaan vaatimuksia tulisi tiukentaa niissä julkisissa tiloissa ja tapahtumissa, joihin tällä hetkellä pääsee, jos on saanut koronarokotukset, sairastanut koronataudin tai saanut tuoreen negatiivisen testituloksen.

Spahn katsoo, että vaikeimmilla alueilla pääsy tällaisiin paikkoihin tulisi rajoittaa vain niille, jotka on rokotettu tai jotka ovat aiemmin sairastaneet taudin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?