Oikeudenkäynti kuohuttaa Yhdysvalloissa: 18-vuotiaan teinin syytetään ampuneen ihmisiä mielen­osoituksessa

Kolmea mielenosoittajaa ampuneen teinin oikeudenkäynnillä on myös mahdollisia poliittisia vaikutuksia.

4.11.2021 23:17

Yhdysvalloissa jatkuu perjantaina jo viidettä päivää oikeudenkäynti mielenosoittajia ampunutta 18-vuotiasta Kyle Rittenhousea vastaan. Rittenhousen syytetään ampuneen kolmea ihmistä kaaokseksi muodostuneessa mielenosoituksessa Wisconsinin Kenoshassa viime vuoden elokuussa. Kaksi uhreista kuoli.

Mielenosoitukset olivat seurausta siitä, kun poliisi ampui afroamerikkalaista Jacob Blakea selkään lähietäisyydeltä. 29-vuotias Blake halvaantui vyötäröstä alaspäin. Tammikuussa syyttäjä ilmoitti, ettei poliiseja vastaan nosteta syytteitä.

Syytteiden mukaan Rittenhouse otti mielenosoituksissa yhteen ihmisten kanssa lähellä autokauppaa ja oli lopulta ampunut puoliautomaattikiväärillään kolmea miestä. Rittenhousen asianajajien mukaan hän oli toiminut itsepuolustukseksi mielenosoittajien yritettyä käydä hänen kimppuunsa. Yhdellä ammutuista oli kädessään ase.

Rittenhouse oli tullut Kenoshaan naapuriosavaltiosta luettuaan sosiaalisesta mediasta, että siellä tarvitaan aseistautuneita kansalaisia suojelemaan kiinteistöjä levottomuuksilta.

Sivullisten kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka Rittenhouse pakenee hänen perässään juoksevia miehiä ja lopulta ampuu näitä. Rittenhousen luoteihin kuolevat 36- ja 26-vuotiaat miehet. Käsiasetta kantanut kolmas mies haavoittuu. Kaikki uhrit ovat valkoihoisia.

Lue lisää: 17-vuotiaan epäillään ampuneen mielenosoittajia Kenoshassa, mutta miten tapahtumat oikein etenivät?

Jos Rittenhouse tuomitaan syytteistä, saattaa häntä uhata usean vuosikymmenen vankeustuomio.

Oikeudenkäynnin merkityksen keskeisiä kysymyksiä on, pitävätkö lautamiehet oikeutettuna kuolettavan voimakeinon käyttöä kyseisessä tilanteessa. Oikeuden päätöksellä arvellaan olevan merkitystä tulevaisuudessa siihen, millaisia vapauksia aseistetuilla ryhmillä on toimia vastaavissa tilanteissa.

Lue lisää: Trump puolusti kahden ihmisen tappamisesta epäiltyä kannattajaansa

Wisconsin-Madison-yliopiston rikosoikeuden asiantuntija John Gross toteaa BBC:lle, että lautamiesten päätöksellä voi olla poliittisesti kantavia vaikutuksia.

– Ihmiset näkevät Rittenhousen joko sankarina tai konnana. Lautamiesten haasteena tulee olemaan keskittyä tapauksen yksityiskohtiin ja riisua pois siihen muualta tullut painolasti.

Oikeudenkäynnin tuomarina toimiva Bruce E. Schroeder ilmoitti jo istunnon aluksi maanantaina, että ammutuista ei saa käyttää oikeudessa termiä ”uhrit”, koska se olisi liian leimaavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?