Venäjä pidätti 13 Suomeen pyrkijää Viipurin lähistöltä

Venäjän median mukaan lokakuussa otettiin kiinni Pietarin ja Leningradin alueen rajaviranomaisten valvomalta rajavyöhykkeeltä yhteensä yli 600 henkilöä ilman asianmukaisia dokumentteja ja ”heistä suurin osa oli ulkomaalaisia”.

Laitonta Venäjän rajan ylitystä yrittävät henkilöt eivät tule raja-asemille, vaan he pyrkivät Suomeen metsiä pitkin. Kuvassa on Brusnitshnojen tarkistuspiste.

3.11.2021 9:44

Venäjän turvallisuuspalvelun eli FSB:n alainen rajapalvelu ilmoitti tiistaina, että se oli saanut edellisellä viikolla kiinni yhteensä 13 Suomeen pyrkinyttä kolmansien maiden kansalaista.

Henkilöt olivat liikkuneet pienissä, parin-kolmen henkilön ryhmissä, joten varsinaisia kiinniottotilanteita oli ollut yhteensä viisi, kertoo uutistoimisto Interfax.

– Ulkomaiden kansalaisten joukossa oli tulijoita IVY-maista, Latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta ja arabimaista, Venäjän rajaviranomaiset kertoivat tiedotteessaan.

Henkilöt oli otettu kiinni rajavyöhykkeellä, jossa he olivat oleskelleet ilman asianmukaisia dokumentteja. Venäjän rajaviranomaisten mukaan henkilöt olivat tunnustaneet olleensa matkalla kohti Suomea ”parempia elinoloja etsimään”.

Kiinni otetuilla oli ollut mukanaan reppuja, joissa oli ollut lämmintä vaatetta ja ruokaa. He olivat olleet aikeissa yöpyä metsässä.

Lue lisää: Venäjä kertoo lukuisista kiinni­otoista Suomen vastaiselta rajalta – rangaistus on 6 euron sakko, karkotus ja maahan­tulokielto

Venäjällä laittoman rajanylitysyrityksen oikeudenkäynnit käydään pikavauhdilla. Viime viikolla kiinni otetuista jo 12 henkilölle on määrätty 500 ruplan eli noin 6 euron sakot, karkotus Venäjän ulkopuolelle ja maahantulokielto viideksi vuodeksi. Yhden henkilön kohdalla käsittely on vielä kesken.

Venäjän rajaviranomaiset ovat kertoneet syksyn mittaan useista kiinniotoista Suomen vastaisella rajalla.

Interfaxin mukaan FSB:n rajapalvelu ilmoitti nyt, että Pietarin ja Leningradin alueen rajavalvonnassa ”otettiin lokakuun aikana kiinni yli 600 Venäjän rajavyöhykkeen lakien rikkojaa, joista suurin osa oli ulkomaalaisia”.

Venäjän mediassa julkaistuista artikkeleista ei käy ilmi, mitä reittiä kolmansien maiden kansalaiset olivat tulleet Venäjälle. Jutuissa ei kerrota esimerkiksi sitä, ovatko jotkut heistä tulleet ensin Valko-Venäjälle, joka on nykyisin suosittu reitti Euroopan suuntaan maan presidentin Aljaksandr Lukashenkan politiikan vuoksi.

Lukashenka on ilmoittanut suoraan, että Valko-Venäjä ei enää estä siirtolaisten kulkua Eurooppaan vastatoimena Euroopan unionin säätämille Valko-Venäjän vastaisille pakotteille. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat keskenään valtioliitossa, joten rajavalvonta maiden keskinäisellä rajalla ei ole tiukinta mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?