Tuhoisia katastrofeja, tauteja, ruokapulaa... Raportti maalaa synkkää kuvaa ilmaston­muutoksen seurauksista

Ilmastonmuutoksen aiheuttamia terveysvaikutuksia seuraavan raportin laatineiden tutkijoiden mukaan maailmassa voitaisiin välttää miljoonia tarpeettomia kuolemia kasvihuonepäästöjen voimakkaalla vähentämisellä.

Afganistanin syrjäisellä Bala Murghabin alueella ilmastonmuutoksen on arvioitu aiheuttavan ihmisille suurempaa vaaraa kuin maata vaivaavien konfliktien. Parin viikon takaisessa kuvassa paikallinen lapsi seisoi kuivuneella pellolla.

2.11.2021 15:34

Maailman valtiojohtajat ratkovat parhaillaan ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä Skotlannin Glasgow’ssa toista päivää jatkuvassa ilmastokokouksessa. Kokouksen tavoitteena on pitää 1,5 asteen globaali lämpötilan nousu tavoitettavissa sekä varmistaa kansainvälinen hiilineutraalius vuosisadan puoliväliin mennessä päästöjä vähentämällä.

Ilmastonmuutoksesta on näillä näkymin tulossa vakava riski myös ihmisten terveydelle, varoittavat yli 100 lääkäriä ja terveysasiantuntijaa raportissa, jonka julkaisi kaksi viikkoa sitten arvostettu lääketieteen aikakauslehti The Lancet. Raportti maalaa synkkiä näkymiä lämmenneestä maailmasta, jossa ilmastonmuutos laukaisee ruokapulia, tuhoisia katastrofeja sekä tautiepidemioita, joiden vaikutusten rinnalla edelleen jatkuvan koronaviruspandemian seuraukset jäävät kauas jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan edelleen on kuitenkin mahdollista välttää miljoonia tarpeettomia kuolemia, mikäli ihmisen toiminnasta aiheutuvia kasvihuonekaasuja saadaan leikattua aggressiivisesti.

Tutkimusten mukaan Amazonin alueella etenevä metsäkato uhkaa altistaa yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa noin 12 miljoonaa brasilialaista äärimmäiselle kuumuudelle vuoteen 2100 mennessä.

– Tässä raportissa esiteltävä data paljastaa terveysvaikutukset ja terveyteen liittyvän eriarvoisuuden tämänhetkisessä maailmassa, jossa ilmasto on lämmennyt 1–2 astetta verrattuna esiteollisen ajan tasoihin. Tiedot tukevat sitä, että nykyisellä kehityksellä ilmastonmuutoksesta on tulossa ihmiskunnan terveyttä määrittelevä narratiivi, tutkijat kirjoittavat.

Vuosittain julkaistava, kansainvälisellä tutkijayhteistyöllä koostettu Lancet Countdown on health and climate change -raportti seuraa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia. Se edustaa 43:n akateemisen instituution ja YK:n elimen tutkijoiden konsensusta aiheesta.

Raportissa listataan 44 indikaattoria eli laadullista mittaria, jotka osoittavat tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien terveysvaikutusten jatkuvan lisääntymisen sekä tämänhetkiset terveysongelmat, jotka ovat seurausta maailman valtioiden ilmastotoimien viivästymisestä ja riittämättömyydestä.

Viime vuoden raporttiin verrattuna lisääntyneet ovat erityisesti riskit ihmisten altistumisesta sään ääri-ilmiöille. Kohoavat lämpötilat ovat johtaneet esimerkiksi lämpösairauksien lisääntymiseen.

Päivän kuumuutta vältelleet naapuruston ikäihmiset istuivat illalla ulkona Algarin kylässä Espanjaa viime elokuussa riivanneen helleaallon aikana.

Kuumuudelle altistuvat esimerkiksi kehittyvissä maissa maatalouden parissa työskentelevät. Näin sillä on vaikutusta myös ruoantuotantoon, samoin kuin lisääntyvällä kuivuudella, joka tuhoaa satoja. Seurauksena voi olla miljoonien haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten nälkiintyminen.

Teollisuusmaissa ikäihmiset puolestaan joutuvat hengenvaaraan kuumissa asunnoissaan helleaaltojen yleistyessä.

Ilmaston lämmetessä trooppisia sairauksia levittävät hyönteislajit ovat lisääntyneet ja levinneet yhä laajemmille alueille pohjois-eteläsuunnassa. Samasta syystä on kasvanut ilmassa olevan siitepölyn määrä, mikä puolestaan on lisännyt astmaa ja muista hengitystieongelmia.

Niitä vaikeuttavat myös laajat maastopalot, joiden savu tunkeutuu keuhkoihin ja verenkiertoon myös kaukana itse paloalueilta.

Tuhoisat hirmumyrskyt ja voimakkaat tulvat aiheuttavat paitsi suoraa tuhoa, myös nostavat koleran ja muiden vedessä leviävien tautien riskiä.

– Jos mikään muu ei saa ymmärtämään viestiä ilmastonmuutoksen globaalille yhteisölle aiheuttamasta uhasta, tämän pitäisi saada. Panoksena ovat sinun terveytesi, minun terveyteni, vanhempiemme terveys sekä lastemme terveys, kommentoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Lachlan McIver raporttia Washington Postille.

Filippiinien Gonzagassa pelastettiin aiemmin lokakuussa paikallisia asukkaita trooppisen Kompasu-myrskyn nostattamien tulvien keskeltä. Tulvien lisääntyminen ja voimistuminen lisää myös vesiteitse leviävien tautien riskiä.

Glasgow’ssa kokoustetaan edelleen jatkuvan globaalin koronaviruspandemian varjossa. Pandemia on vaikuttanut voimakkaasti maailman yhteisöihin ja ihmisten elinkeinoihin, maanantaina maailmassa ylitettiin viiden miljoonan koronaan liittyvän kuolemantapauksen raja.

Raportissa painotetaan valtavaa merkitystä, joka valtiontalouksien toipumisella koronapandemiasta on ilmastonmuutoksen ja sen aiheuttamien terveysongelmien vastaisessa taistelussa. Pandemia on paljastanut syviä ongelmia ja eriarvoisuutta maailman kyvyssä selviytyä terveyshätätiloista tai vastata niihin.

– Tästä huolimatta, vastatessaan molempiin kriiseihin, maailmalla on edessään ennen näkemätön mahdollisuus varmistaa terveellinen tulevaisuus kaikille, tutkijat muistuttavat raportissa.

Raportin mukaan ihmiskunta on tullut ”ratkaisevan tärkeään käännekohtaan”. Jos ensisijalle nostetaan niin kutsuttu vihreä elpyminen koronapandemiasta, sillä voisi olla tutkijoiden mukaan merkittäviä etuja terveyden ja ympäristön lisäksi myös taloudelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?