IS SEURAA

Glasgow'ssa tehtiin ensimmäinen merkittävä sopimus, Niinistö muistutti Arktiksen suojelusta – IS seuraa ilmastokokousta

Ilmastokokouksessa on tarkoitus tarkistaa ja päivittää Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. Maiden odotetaan myös kertovan uusista päästöleikkauksista. IS on seurannut 1.–2. marraskuuta pidettävää valtionjohtajien huipputapaamista hetki hetkeltä.

1.11.2021 11:15 | Päivitetty 2.11.2021 22:24

Valtionjohtajien huipputapaaminen Glasgow’n ilmastokokouksessa on jatkunut tiistaina muun muassa kansallisilla puheenvuoroilla.

Voit lukea tekstimuotoisen seurannan päivän tapahtumista artikkelin alapuolelta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti aiemmin puheen metsäjulistuksen julkistamistilaisuudessa.

Puheessaan hän painotti, että sitoumukset eivät yksin enää riitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Hän myös kehotti valtioita toimiin.

–  Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain, kunnes alamme toimia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme, presidentti sanoi.

Niinistö muistutti, että arktisena maana Suomi on huolissaan ilmastonlämpenemisestä, ja että Euroopan metsäisimpänä maana Suomi kantaa huolta metsien hyvinvoinnista.

– Jos menetämme Arktiksen, menetämme koko maailman.

Lue lisää: ”Nyt on aika lunastaa lupauksemme” – katso Sauli Niinistön koko puhe YK:n ilmasto­kokouksessa

Niinistön mukaan riittävän ilmastorahoituksen takaaminen on ratkaisevan tärkeää. Suomi tekee tässä oman osansa ja kaksinkertaistaa kehitysmaille antamansa ilmastorahoituksen.

Historiallisessa COP26-ilmastokokouksessa päästiin tiistaina sopuun metsäkadon ja metsien hävittämisen lopettamisesta. Joukko valtioiden johtoa allekirjoitti sopimuksen, jossa luvataan lopettaa metsien hävittäminen vuoteen 2030 mennessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti myöhään tiistai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa kehui kokouksen tuloksia. Biden sanoi, että Glasgow'ssa on saatu paljon aikaiseksi, ja että ”koskaan aikaisemmin ei ole saatu yhtä paljon aikaiseksi kahden päivän aikana kuin nyt”.

Biden kertoi olevansa tyytyväinen metaanipäästösopimukseen sekä metsien puolustamiseen. Presidentti myös kiitti nuorten aktivistien intohimoa ja paloa. Biden sanoi olevansa luottavainen, että hän saa ilmastotavoitteet läpi kongressissa.

– Minä olen huolissani. Mutta olen optimistinen, koska eri kansoilla on erilainen ote asioihin nyt kuin viime kokouksessa. Nyt ollaan nähty tapahtuvan asioita, joita ei olisi uskonut tapahtuvan. Ihmiset hukkuvat kellareihinsa New Jerseyssä.

Biden sivalsi myös poissaolevia Kiinaa ja Venäjää.

– Kaikkein tärkein asia maailmassa on ilmasto. Kuinka Kiina ja Venäjä voivat vain pysyä poissa ja olla tekemättä mitään?

– Kuten sanoin G7-kokouksessa, että Yhdysvallat on palannut, todella tarkoitin sitä.

YK:n ilmastohuippukokous alkoi sunnuntaina ja kestää 12. marraskuuta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?