Joe Biden on ollut paljon poissa Valkoisesta talosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joe Biden ei viihdy Valkoisessa talossa – löi Donald Trumpin poissaolojen määrässä

Presidentti karttaa Valkoista taloa ja siirtää hallintokoneistonsa toiminnan kotiinsa Wilmingtoniin tai Camp Davidiin liki joka viikonloppu.

Presidentti Joe Biden pyöräili kesäasuntonsa lähellä Rehoboth Beachilla viime kesäkuussa.

28.10. 22:30

Presidentti Joe Biden ei viihdy Valkoisessa talossa.

Se on käynyt selvästi ilmi hänen alkukautensa aikana, kun Biden on ollut poissa varsinaiselta työpaikaltaan enemmän kuin kukaan edeltäjistään lähihistoriassa.

Uutiskanava CNN laski vastikään, että Biden oli virkakautensa ensimmäisen reilun yhdeksän kuukauden aikana tehnyt peräti 35 henkilökohtaista matkaa ja ollut poissa Washingtonista yli kolmanneksen päivistä joko kokonaan tai osittain.

Bidenin 108 yön yli ulottuvaa matkapäivää on selvästi enemmän kuin hänen edeltäjänsä Donald Trumpin samassa ajassa kellottamat poissaolot, joita oli CNN:n mukaan 70 päivää.

Joe ja Jill Biden poistuivat Valkoisesta talosta kohti Wilmingtonia viime perjantai-iltana.

Presidentin henkilökohtaisia viikonloppumatkoja on selitetty halulla viettää aikaa vapaammassa ympäristössä kotiseudulla Wilmingtonissa.

– Koska se on hänen kotinsa. Tekin haluatte mennä kotiin, eikö vain? Niin myös presidentti. Hänkin on ihminen, totesi Bidenin lehdistöedustaja Jen Psaki vastikään asiasta tivattaessa.

Psakin mukaan Bidenilla on syvät juuret kotiseudullaan ja hän tuntee suurta yhteenkuuluvuutta paikallisen yhteisön kanssa.

Biden viettää aikansa Wilmingtonissa usein poissa julkisuuden katseilta. Hän käy ainoastaan kirkossa tai sitten hän pelaa golfia tai pyöräilee, jos sää sallii.

– Hän näkee siellä perhettään, joka asuu seudulla. Sellainen on aina hyväksi henkilölle, jonka työnä on olla Yhdysvaltain presidentti, Psaki muotoili McClatchyn mukaan.

Biden poistui kotikirkostaan lastenlastensa kanssa 10. lokakuuta.

Presidentti ei ole salaillut varautuneisuuttaan Washingtonissa asumista kohtaan. Senaattoriaikoinaan hän pendelöi säännöllisesti junalla kotiin, ja varapresidenttiajoilta jäi kokemus pääkaupungin rajallisista liikkumismahdollisuuksista.

– Kuten sanoin jo kampanjan aikana, en pyrkinyt presidentiksi asuakseni Valkoisessa talossa vaan tehdäkseni päätöksiä maan tulevaisuudesta, Biden sanoi viime helmikuussa järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

– Joten asuminen Valkoisessa talossa – olette ehkä kuulleet, että jotkut presidentit ovat olleet siitä hyvin imarreltuja – se on hieman kuin kultainen häkki, mitä tulee mahdollisuuksiin kävellä ulkona ja tehdä asioita.

Kotiosavaltio Delawaren lisäksi Biden on viettänyt useita viikonloppuja Yhdysvaltain presidenttien loma-asunnolla Camp Davidissa, jossa hänellä on ollut myös perhettä mukanaan.

Biden lopetteli golfkierrostaan viime huhtikuussa Wilmingtonissa. Uutiskanava CNN laski hänen käyneen tähän mennessä presidenttikaudellaan golfklubilla 12 päivänä, kun hänen edeltäjänsä oli tässä vaiheessa kauttaan vieraillut golfklubilla jo 75 päivänä.

Bidenin poissaoloja Washingtonista on selitetty myös universaalilla etätyön lisääntymisellä, joka koskee presidenttejäkin. Käytännössä Biden on toki töissä koko ajan.

– Yhdysvaltain presidentit ovat aina töissä, riippumatta sijainnistaan, olivat he sitten valtiovierailulla ulkomailla tai 160 kilometrin päässä Valkoisesta talosta lyhyellä matkalla Wilmingtonissa, Valkoisen talon edustaja Andrew Bates kommentoi CNN:lle.

– Missä hän onkin, presidentti viettää jokaisen päivän työskennellen pandemian voittamiseksi ja varmistaakseen, että taloutemme koituu myös keskiluokan hyväksi, sekä kansallisen turvallisuutemme suojaamiseksi. Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä, että johtajamme on tärkeää välttää sijoittumista ainoastaan Washingtoniin.

Bidenin suuri viikonloppuvapaiden määrä ei ole täysin ongelmatonta. Usein hän venyttää toimistolle paluuta pitkälle maanantaihin, ja poliittiset vastustajat ovat epäilleet sen olevan merkki siitä, ettei ikääntyvä presidentti jaksa työnsä tahtia.

Presidentin tekemisiä verrataan herkästi hänen edeltäjäänsä. Trump oli tunnettu oleskelusta taajaan omilla golfklubeillaan ja Floridan-kartanollaan. Trump oli kuittaillut edeltäjälleen Barack Obamalle tämän golfinpeluusta, mutta vietti itse aikaa viheriöllä yli tuplasti enemmän.

Trump onnistui myös rahastamaan matkoillaan, sillä salainen palvelu joutui majoittamaan agentteja presidentin omistamiin hotelleihin. Tämä nostatti syytöksiä oman edun tavoittelusta.

Bideninkin matkustelu tulee kalliiksi amerikkalaisille veronmaksajille.

Hänen mukanaan siirtyy aina valtava määrä ihmisiä ja kalustoa. Hän tarvitsee päivittäiset turvallisuusselvitykset, ja hän joutuu hoitamaan työtehtäviä ja neuvottelemaan avustajien kera matkoillaankin.

– Presidentin mukana matkaa massiivinen kupla. Se on suuri, koska hänen kykyynsä vastata kriiseihin ei saa tulla minkäänlaista katkoa – resurssien täytyy vastata samoja kuin Washingtonissa, kommentoi entinen salaisen palvelun agentti ja CNN:n turvallisuusasiantuntija Jonathan Wackrow.

Ohikulkijat kuvasivat ohipolkevaa presidenttiä Rehoboth Beachilla syyskuussa.

Turvakoneiston toiminta on vaikeampi järjestää Wilmingtoniin, jossa Biden oleskelee periaatteessa keskellä asuinaluetta. Hänellä on kaupungissa myös kesäasunto rannikolla.

Camp Davidia turvatoimiongelma ei koske, sillä se on armeijan valvoma alue muutenkin.

Poissaolo Washingtonista ja kasvokkain käytävien neuvottelujen puuttuminen voi olla haitta Bidenille nykytilanteessa, kun kongressi vääntää kättä hänen keskeisistä poliittisista tavoitteistaan, kuten valtavasta sosiaaliuudistuspaketista.

Säilyttääkseen kosketuksen keskeisiin pelureihin Biden on ratkonut ongelmaa ottamalla heidät mukaan Wilmingtoniin. Viime viikonloppuna hän nautti aamiaista yhdessä puoluetoveriensa, senaatin enemmistöjohtajan Chuck Schumerin ja uudistuksissa vastahankaan asettuneen senaattori Joe Manchinin kanssa.

Manchin kehui Bidenin olleen tapaamisessa ”paljon rennompi”.

– Olet aina rennompi kotonasi, hän kuittasi jälkeenpäin.

Valkoisen talon mukaan viime viikonlopun reissu kotiin oli myös akkujen latausmatka, kuten presidentillä on ollut tapana tehdä ennen ulkomaanmatkojaan.

Biden osallistuu Roomassa G20-maiden kokoukseen viikonloppuna, ja alkuviikosta on vuorossa Skotlannin COP26-ilmastokokous Glasgowssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?