Haavisto tapasi taas Venäjän ulkoministeri Lavrovin – ”Kolmas kerta tänä vuonna” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Haavisto tapasi taas Venäjän ulkoministeri Lavrovin – ”Kolmas kerta tänä vuonna”

Suomi aloitti puheenjohtajakautensa Barentsin euroarktisessa neuvostossa, johon kuuluvat myös Venäjä ja Nato-maita.

26.10. 19:13

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi kollegansa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä Norjan Tromssassa tiistaina. Haavisto kertoi tapaamisen olleen tänä vuonna kolmas hänen ja Lavrovin välillä. Aiemmat tapaamiset olivat Pietarissa ja Reykjavikissa.

Haavisto kertoi ministerien keskustelleen Barentsin neuvoston asioiden lisäksi muun muassa tulossa olevasta Glasgow'n ilmastokokouksesta, Afganistanista ja maiden kahdenvälisistä asioista, kuten koronatilanteesta molemmissa maissa.

Myös Saimaan kanavan puukuljetukset olivat Haaviston mukaan esillä, mutta niihin Lavrov ei vaikuttanut hänen mielestään perehtyneen.

Maanantaina Haavisto tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Helsingissä. Naton ja Venäjän väliset suhteet ovat äärimmäisen kireät. Haaviston mielestä Suomi ei voi tulehtuneisiin väleihin juuri vaikuttaa, vaikka Suomi on Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtaja seuraavat kaksi vuotta.

–  Olisi tietenkin hyvä Suomelle ja koko tälle alueelle, että Venäjän ja Naton väliset suhteet olisivat paremmat, Haavisto sanoi toimittajille etäyhteyksin kokouksen jälkeen.

Hänen mielestään Suomi voi kuitenkin näyttää esimerkkiä Naton suuntaan siinä, kuinka kommunikointi Venäjän kanssa on mahdollista huolimatta isoista näkemyseroista esimerkiksi Krimistä tai joistakin ihmisoikeuskysymyksistä.

Vuoden 2023 kokous Joensuussa

Barentsin neuvoston jäseniä ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU. Haavisto tapasi kokouksessa kahdenvälisesti myös Norjan uuden ulkoministerin Anniken Huitfeldtin.

Varsinainen turvallisuuspolitiikka ei kuulu Barentsin yhteistyöhön.

Haaviston mukaan kokouksessa hyväksyttiin muun muassa Barentsin alueelle ilmastopoliittinen toimintaohjelma, joka on ollut Suomen tavoitteiden mukaista. Suomi paneutuu Haaviston mukaan erityisesti luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen alueella.

Neuvoston vuoden 2023 kokous on määrä pitää Joensuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?