Maailman ensimmäinen postimerkki huutokaupataan – hinta nousemassa liki 10 miljoonaan euroon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman ensimmäinen postimerkki huutokaupataan – hinta hätyyttelee kahdeksan­numeroisia summia

Maailman ensimmäinen postimerkki, yhden pennin arvoinen Penny Black ilmestyi Englannissa vuonna 1840.

Maailman vanhin postimerkki Penny Black myydään huutokaupassa joulukuussa.

26.10. 14:48

Maailman vanhin postimerkki Penny Black tulee myyntiin. Huutokauppayritys Sotheby’s myy yhden alkuperäiselle arkille painetuista postimerkeistä. Merkki tulee myyntiin Lontoossa 7.12.2021.

Uutistoimisto AFP kertoo, että todennäköinen kauppahinta voi olla jopa 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 9,46 miljoonaa euroa.

Merkin kuva esittää kuningatar Viktorian profiilia noin 15-vuotiaana. Merkki julkaistiin Isossa-Britanniassa 1. toukokuuta 1840, mutta tuli käyttöön vasta 6. toukokuuta 1840.

Nyt myyntiin tuleva merkki oli kiinnitetty 10.4.1840 päivättyyn asiakirjaan, joka löytyi Britannian postin uudistajiin kuuluneen skottipoliitikko Robert Wallacen arkistoista.

Merkin ja asiakirjan omistaa filatelistina ja liikemiehenä tunnettu Alan Holyoake.

Holyoaken mukaan myytävä postimerkki on poikkeuksellinen, koska se on peräisin ensimmäisestä Penny Black -merkin painetusta arkista.

Hän osti Wallacen asiakirjan, jossa merkki oli 10 vuotta sitten alle 50 000 punnalla, eli alle 59 445 eurolla.

Tutkijoilla kesti noin kolme vuotta selvittää, että merkki oli todella lähtöisin ensimmäisestä painetusta postimerkin arkista. Merkin arvo nousi, kun arvostetut filatelian yhdistykset The Royal Philatelic Society ja British Philatelic Association tunnustivat asian.

Penny Blackiä painettiin yli 68 miljoonaa kappaletta, joten se ei ole kovin harvinainen postimerkki, mutta se on edelleen suosittu keräilykohde. Sen korvasi seuraavana vuonna 1841 Penny Red -postimerkki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?