Tästä on kyse COP26-ilmastokokouksessa

Lähes 200 maailman valtiota neuvottelee ilmastotoimista Glasgow’ssa.

COP-kokouksissa YK:n ilmastosopimuksen allekirjoittajat keskustelevat ilmastotavoitteista.

31.10.2021 10:53

Kirjainlyhenne COP26 tulee englanninkielisistä sanoista Conference of Parties, osapuolten välinen konferenssi. 26 on ilmastokokouksen järjestysnumero.

COP-kokouksiin ottavat osaa YK:n ilmastosopimuksen allekirjoittajat. Kokoussarja alkoi vuonna 1994. Edellinen kokous, COP25, pidettiin Madridissa joulukuussa 2019. Siihen otti osaa yhteensä noin 27 000 valtuutettua.

Britannian isännöimä COP26 alkaa Glasgow’ssa sunnuntaina 31. lokakuuta ja päättyy virallisen aikataulun mukaan 12. marraskuuta. Valtionjohtajat pitävät oman huippukokouksensa 1.–2. marraskuuta.

Kokouksessa valtuuskuntien on määrä tarkistaa ja päivittää Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksessa vahvistetut tavoitteet. Uudet sitoumukset päästöjen leikkauksista eivät ole virallisesti asialistalla, mutta monien valtioiden odotetaan ilmoittavan niistä kokouksessa.

Merkittävin auki oleva kysymys COP26:ssa on sääntökirja Pariisin sopimuksen toimeenpanosta. Siihen sisältyy niin sanottu markkinamekanismi, joka antaa valtioille mahdollisuuden tehdä ilmastotoimia kumppanimaissa ja laskea nämä toimet hyväkseen omien päästötavoitteidensa saavuttamiseksi. Sopua markkinamekanismin sääntelystä ei ole syntynyt vuosien neuvotteluista huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?