Väite: Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman puhui kuninkaan murhaamisesta myrkyllä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maanpaossa elävä ex-viran­omainen: Saudi-Arabian kruunun­prinssi pohti kuninkaan murhaamista venäläisellä myrkky­sormuksella

Saudi-Arabian entinen tiedusteluviranomainen kutsui maan kruununprinssiä Mohammed bin Salmania haastattelussa ”psykopaatiksi ja tappajaksi, joka aiheuttaa vaaraa koko planeetalle”.

Mohammed bin Salman nousi Saudi-Arabian kruununperijäksi vuonna 2017 syrjäytettyään serkkunsa Mohammed bin Nayefin.

26.10. 0:56

Maanpaossa elävä Saudi-Arabian entinen korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen Saad al-Jabri väittää maan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin puhuneen vuonna 2014 kuningas Abdullahin murhaamista myrkkysormuksella. Al-Jabri esitti väitteensä CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelman haastattelussa, joka tuli julki sunnuntaina.

Saudi-Arabian hovissa on kerrottu olleen tuolloin sisäisiä jännitteitä Abdullahin seuraajaan liittyen. Al-Jabrin mukaan nykyinen kruununprinssi kertoi serkulleen, tuolloin sisäministerinä työskennelleelle Mohammed bin Nayefille voivansa järjestää kuningas Abdullahin kuoleman.

– Hän kertoi serkulleen: ”Haluan salamurhata kuningas Abdullahin. Saan myrkkysormuksen Venäjältä. Riittää vain, että kättelen häntä, ja hän on mennyttä.” Oliko sitten kyse vain kehuskelusta... Hän sanoi sen, ja me otimme sen vakavasti, al-Jabri sanoi.

Al-Jabrin mukaan asiaa käsiteltiin hovissa yksityisesti. Salainen tapaaminen taltioitiin kuitenkin videolle, josta otetun kahden kopion säilytyspaikan al-Jabri sanoi tietävänsä.

Kuningas Abdullah kuoli 90-vuotiaana vuonna 2015. Seuraajaksi nousi hänen velipuolensa Salman, joka on kruununprinssi Mohammedin isä.

Salman nimesi kruununprinssiksi eli seuraajakseen tuolloin Mohammed bin Nayefin, jonka Mohammed bin Salman kuitenkin syrjäytti kaksi vuotta myöhemmin kruununperimysjärjestyksessä. Samalla uuden kruununprinssin serkku menetti asemansa sisäministerinä ja hänet pantiin kotiarestiin.

Hänet pidätettiin viime vuonna, mutta hänen saamiaan syytteitä ei ole kerrottu julkisesti. Al-Jabri puolestaan pakeni maasta Kanadaan Mohammed bin Nayefin menetettyä asemansa.

Lue lisää: Maanpaossa elävän ex-viranomaisen lapset vietiin sängyistään Saudi-Arabiassa – ”Hän tietää, minne ruumiit on haudattu”

Sittemmin Mohammed bin Salmanista on tullut Saudi-Arabian tosiasiallinen hallitsija. 60 Minutes -ohjelman haastattelussa al-Jabri varoitti kruununprinssin olevan ”psykopaatti ja tappaja, jolla on Lähi-idässä loputtomat resurssit ja joka aiheuttaa vaaraa omille ihmisilleen, amerikkalaisille sekä planeetalle”.

Syksyllä 2016 Saad al-Jabri kuvattiin hänen tutustuessaan Bostonin alueen kouluihin poikansa Omar al-Jabrin kanssa.

Jo aiemmin al-Jabri on kertonut julkisesti saaneensa Lähi-idässä toimivalta tiedustelupalvelulta varoituksen, jonka mukaan Mohammed bin Salman oli lähettänyt lokakuussa 2018 iskuryhmän Kanadaan tappamaan hänet. Vain muutamaa päivää aiemmin oli murhattu Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa sauditoimittaja Jamal Khashoggi.

Sekä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset että YK:n erityisraportoija Agnes Callamard ovat aiemmin tulleet tutkimuksissaan siihen johtopäätökseen, että kruununprinssi tilasi ja hyväksyi Khashoggin murhan. Mohammed bin Salman on kiistänyt olleensa osallinen tekoon.

Al-Jabrin mukaan häntä Kanadaan tappamaan tullut kuusihenkinen ryhmä pysäytettiin Ottawan lentokentällä sen hallussa olleiden ”epäilyttävien DNA-analyysilaitteiden” vuoksi. Hän nosti viime vuonna Yhdysvalloissa liittovaltion oikeudessa siviilikanteen murhayrityksestä kruununprinssiä vastaan.

Mohammed bin Salman on kiistänyt myös nämä syytökset.

Kruununprinssi Mohammedin kasvot heijastettiin taivaalle Riadissa järjestettyjen festivaalien avajaisissa viime viikolla.

Al-Jabria vastaan on puolestaan nostettu useita korruptiosyytteitä Saudi-Arabiassa. Kanadalaistuomari on jäädyttänyt hänen varansa petossyytteitä tukevan ”ylivoimaisen todistusaineiston” perusteella, kertoo muun muassa BBC.

Al-Jabri on kiistänyt anastaneensa minkäänlaisia Saudi-Arabian hallinnon varoja.

Saudi-Arabian Washingtonin-suurlähetystö kutsui CBS:lle toimittamassaan lausunnossa al-Jabria ”huonoon valoon joutuneeksi entiseksi hallinnon viranomaiseksi”. Suurlähetystön mukaan al-Jabri on syyllistynyt miljardien dollarien talousrikoksiin rahoittaakseen perheensä luksuselämäntyyliä ja hänellä on ”pitkä historia häiriötekijöiden luomisessa” näiden rikosten peittelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?