Tutkimus: Salametsästys johti hätkähdyttävään muutokseen norsujen ulkonäössä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Salametsästys johti hätkähdyttävään muutokseen norsujen ulkonäössä

Tutkimuksen kohteena olivat mosambikilaisessa kansallispuistossa elävät norsut. Mosambikissa oli sisällissota 1977–1992, jolloin norsukanta puistossa romahti salametsästyksen takia.

Norsulauma vaelsi Amboselin kansallispuistossa Keniassa elokuussa.

23.10. 1:25

Yhä useampi Mosambikissa syntyneistä naarasnorsuista ei koskaan saa syöksyhampaita. Syyksi esitetään tuoreessa tutkimuksessa salametsästystä, BBC uutisoi.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Gorongosan kansallispuistossa eläviä norsuja. Tutkimuksen mukaan ennen vuonna 1977 alkanutta sisällissotaa kansallispuiston norsuista vain 18,5 prosenttia naarasnorsuista oli luontaisesti ilman syöksyhampaita. Sota päättyi vuonna 1992 ja tutkimuksen mukaan 1990-luvun alkupuolen jälkeen syntyneistä norsuista 33 prosenttia on ilman syöksyhampaita.

Luontainen syöksyhampaattomuus on harvinainen geneettinen piirre. Ihmisillä silmien väriin tai verityyppiin vaikuttavat vanhemmilta perityt geenit. Norsujen kohdalla näin on syöksyhampaiden kohdalla.

Sisällissodan aikana salametsästyksen kohteeksi joutuivat ne norsut, joilla oli syöksyhampaita.

– Sodan aikana Gorongosasta tuli käytännössä konfliktin maantieteellinen keskus, villieläintutkimuksen professori Ryan Long kertoo CNN:lle.

– Sen seurauksena sotilaita oli paljon alueella ja siihen liittyi motivaatio... tappaa norsuja ja myydä norsunluu, jotta voitiin ostaa aseita ja ammuksia. Salametsästyksen taso oli tämän seurauksena erittäin korkea.

Kansallispuistossa norsujen määrä romahti noin 2000:sta norsusta 250:een norsuun.

Niillä naarasnorsuilla, joilla ei ollut syöksyhampaita oli viisi kertaa suurempi todennäköisyys selvitä kuin niillä, joilla oli syöksyhampaat. Näin ollen kasvoi myös sen todennäköisyys, että ne siirtäisivät eteenpäin geneettisen ominaisuuden, joka aiheuttaa syöksyhampaattomuutta.

Syöksyhampaattomuus johtuu mutaatiosta X-kromosomissa. Ainoastaan naarasnorsut voivat olla syöksyhampaattomia: urosnorsuilla kyseinen mutaatio johtaa kuolemaan jo kohdussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?