Gabby Petito: Sisältääkö Brian Laundrien muistikirja vastauksia? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brian Laundrien ruumiin lähettyviltä löytynyt märkä muistikirja saattaa sisältää avaimen Gabby Petiton kohtaloon

Kuukauden ajan etsityn Brian Laundrien jäänteet löydettiin keskiviikkona luonnonsuojelualueelta Floridassa. Lähistöltä löytyivät myös miehelle kuuluneet reppu ja muistikirja.

Brian Laundrie ja Gabby Petito joutuivat selittelemään Utahin poliisille heistä tehtyä parisuhdeväkivaltailmoitusta pari viikkoa ennen jälkimmäisen katoamista. Kuva Laundriesta on peräisin poliisin kehokameran tuolloin kuvaamalta videolta.

23.10. 0:15

Laajan huomion kohteena Yhdysvalloissa olevassa 22-vuotiaan Gabby Petiton murhatutkinnassa tapahtui keskiviikkona ratkaiseva käänne, kun Floridassa sijaitsevalta Carltonin luonnonsuojelualueelta löydettiin Petiton kihlatulle Brian Laundrielle, 23, kuuluvia esineitä sekä ihmisruumiin jäänteitä. Seuraavana päivänä FBI vahvisti, että vainaja oli hammaskarttojen perusteella tunnistettu viikkokausia sitten kadonneeksi Laundrieksi.

Lue lisää: FBI: Brian Laundrien jäänteet löytyivät floridalaisesta luonnon­puistosta

Kuristamisen seurauksena kuolleen Petiton ruumis löydettiin Wyomingissa sijaitsevasta Grand Tetonin kansallispuistosta 19. syyskuuta. Pariskunnan kotiin Floridaan syyskuun alussa yksin vähin äänin palannutta Laundrieta ei oltu virallisesti nimetty epäillyksi Petiton murhaan, mutta FBI on kuvannut häntä ”tutkinnan kannalta kiinnostavaksi henkilöksi”.

Brian Laundrie ja Gabby Petito dokumentoivat Yhdysvaltain halki suuntautunutta matkaansa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Petiton vanhemmat huolestuivat tyttärestään yhteydenpidon katkettua elokuun lopulla.

Viranomaiset ovat kertoneet ruumiin ja esineiden löytyneen alueelta, joka oli aivan viime aikoihin saakka ollut veden peitossa. Laundrieta oli etsitty laajalti kotinsa lähellä sijaitsevalta Carltonin luonnonsuojelualueelta sekä siihen kytköksissä olevasta Myakkahatchee Creekin luonnonpuistosta.

Poliisin mukaan ”luurankomaisessa tilassa” olleen ruumiin läheltä löytyneiden esineiden joukossa oli Laundrien vedenpitävä reppu sekä sen ulkopuolella ollut muistikirja.

Muistikirja on herättänyt kiinnostusta, sillä sen toivotaan valottavan tapahtumia, jotka johtivat Petiton kuolemaan pariskunnan ajaessa pakettiautolla maan halki kansallispuistoissa pysähdellen. Muistikirjan sivuilta toivotaan myös löytyvän tietoa Laundrien ajatuksista sekä viimeisistä vaiheista.

– Ymmärtääkseni muistikirjaa ei ole avattu. Tiedättehän, se täytyy prosessoida, FBI:n vastaava erikoisagentti Michael McPherson kertoi CNN:lle.

Kanavalle nimettömänä puhunut viranomaislähde kertoi puolestaan muistikirjan kastuneen, mutta olevan ”mahdollisesti pelastettavissa”.

– Muistikirja oli selvästi vettynyt, ja he aikoivat käyttää kaikkia mahdollisia keinoja kuivattaakseen sen ennen avaamista. He ovat hyvin huolellisia sen kanssa, lähde kertoi.

FBI-agentti Michael McPherson sekä North Portin poliisipäällikkö Todd Garrison kertoivat metsästä tehdyistä löydöistä Myakkahatchee Creekin luonnonpuistossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Rikosasianajaja ja entinen syyttäjä Mark O’Mara kertoi CNN:lle, että rikostutkinnassa käytettävä teknologia on viime vuosina edistynyt paljon, ja siitä on FBI:lle apua muistikirjan pelastamisessa.

– Vaikka muste olisi vuotanut sivuille, he ovat kyenneet hyvään työhön myös paljon vanhempien löytämiensä esineiden kanssa, O’Mara sanoi.

Laundrien kuoleman ajankohta ei ole toistaiseksi selvillä, kuten ei myöskään sen syy. Viranomaiset pitävät mahdollisena, että hän on ollut kuolleena luonnonpuistossa koko etsintöjen ajan.

– Olosuhteet ovat hyvin, hyvin vaikeat. Etsintöjä tehdään alueilla, jonne ei voi vain kävellä katselemaan. Tämä ei ole samanlaista kuin talon tai auton etsiminen. Nämä ovat valtavia alueita, jotka ovat veden peitossa, Leen piirikunnan sheriffi Carmine Marceno selitti mahdollisia syitä siihen, miksi Laundrie löytyi vasta nyt.

Laundrien vanhemmat ovat saaneet osakseen syytöksiä poikansa auttamisesta. Torstaina perheen asianajaja Steven Bertolino kertoi NBC Newsille Laundrien poistuneen North Portin kaupungissa sijaitsevasta kodistaan 13. syyskuuta.

Petiton New Yorkissa asuvat vanhemmat olivat ilmoittaneet tyttärensä kadonneeksi lähes kahta viikkoa aiemmin. Bertolinon mukaan Chris ja Roberta Laundriella ei ollut etukäteen tietoa siitä, että heidän poikansa oli aikeissa kadota.

– Voin kertoa sen verran, että Brian oli poissa tolaltaan lähtiessään. Chris on sanonut minulle monta kertaa, kuinka hän toivoo, ettei olisi päästänyt häntä lähtemään. Mutta Chris ei kyennyt pysäyttämään häntä. Brian oli aikuinen mies. Kun hän halusi kävellä ulos ovesta, hän käveli, Bertolino sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?