Pfizerin rokotteen kolmannen annoksen teho koronaa vastaan 95,6 prosenttia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensitiedot: Pfizerin ja Biontechin rokotteen kolmas annos antaa 95,6 prosentin suojan korona­virusta vastaan

Lääkeyhtiöiden mukaan kolmannen annoksen jälkeen rokotteen teho on lähes 96 prosenttia.

Pfizerin ja Biontechin tutkimuksen mukaan kolmas annos koronavirusrokotetta parantaa rokotteen tarjoamaa suojaa virusta vastaan.

21.10.2021 22:39

Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteesta tehosteannos toi 95,6 prosentin suojan virusta, mukaan lukien deltavarianttia, vastaan, yhtiöiden torstaina julkaiseman laajan tutkimuksen data osoittaa, Reuters uutisoi.

Yhtiöiden julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että tutkimuksessa tarkasteltiin 10 000:tta osallistujaa, jotka olivat vähintään 16-vuotiaita. Tutkimusta ei ole vertaisarvioitu.

Osallistujien mediaani-ikä oli 53 vuotta. 55,5 prosenttia osallistujista oli 16–55-vuotiaita ja 23,3 prosenttia oli 65-vuotiaita tai vanhempia.

Pfizerin mukaan sen kahden rokotteen teho laskee ajan kuluessa. Aiemmassa tutkimuksessa nähtiin, että neljä kuukautta toisen annoksen jälkeen rokotteen teho oli laskenut 84 prosenttiin, kun se oli parhaimmillaan noin 96 prosenttia. Vaikka rokotteen teho lievää tautia vastaan laski, se oli edelleen tehokas torjumaan vakavaa tautimuotoa.

Lue lisää: Pfizerin koronarokotuksen teho 84 prosenttia puolen vuoden jälkeen

Lääkevalmistajien mukaan mediaaniaika toisen annoksen ja tehosteannoksen tai lumelääkkeen välillä oli noin 11 kuukautta. Tehosteannosten saaneiden keskuudessa todettiin ainoastaan viisi koronavirustartuntaa. Lumelääkkeen saaneiden keskuudessa todettiin 109 tartuntaa.

Useissa maissa on päätetty antaa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen tehosteannoksia.

Lue lisää: THL suosittelee 3. rokotusta kaikille 60 vuotta täyttäneille

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kolmatta korona­rokoteannosta kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Aiemmin kolmatta annosta suositeltiin niille vähintään 12-vuotiaille, jotka olivat saaneet rokotteet lyhyemmällä annosvälillä tai joiden oma immuunisuoja on taudin tai sen hoidon takia alentunut.

THL:n suosituksen mukaan toisesta rokoteannoksesta tulisi olla vähintään kuusi kuukautta ennen kolmatta annosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?