Allegro saattaa aloittaa liikenteen Helsingistä Pietariin joulukuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Allegro-junan kaavailtu aloituspäivä kerrottiin jo Venäjällä – taustalta löytyy symbolinen yhteys Putiniin ja Haloseen

Venäjän rautateiden edustajan mukaan ensimmäinen Allegro-juna yritetään saada kulkemaan Pietarin ja Helsingin välillä 12. joulukuuta 2021.

Allegro-juna aloitti liikennöinnin Pietarin ja Helsingin välillä joulukuun 12. päivänä vuonna 2010. Nyt tuolle samalle joulukuun päivälle kaavaillaan liikenteen uudelleenkäynnistystä koronatauon jälkeen.

21.10. 19:23

Venäjä ja Suomi yrittävät saada Allegro-junaliikenteen käyntiin maiden välillä vielä ennen joulusesongin alkamista.

Tähän mennessä julkisuuteen ei ole kerrottu konkreettisia päivämääriä, mutta nyt Venäjän mediassa puhutaan liikenteen avaamisesta mahdollisesti 12. joulukuuta 2021 alkaen.

Venäjän RZD-rautateiden henkilöliikenteen johtaja Nikolai Kostenko sanoo, että heillä on VR:n kanssa jo alustava sopimus Allegro-liikenteen aloittamisesta kahdella junaparilla 12. joulukuuta. Kostenkon lausunnosta kertoi Venäjän rautateiden oma Gudok-lehti.

– Tällä hetkellä VR:n kanssa ovat meneillään keskustelut välttämättömistä toimista, joita tarvitaan covid-19-taudin leviämisen ehkäisemiksi matkojen yhteydessä, Kostenko lisäsi.

Vladimir Putin ja Tarja Halonen juhlistivat 12. joulukuuta 2010 Allegro-liikenteen aloittamista matkustamalla junassa yhdessä.

Kostenkon mainitsema tavoiteltu liikenteen aloittamispäivä 12. joulukuuta on viikonpäivältään sunnuntai. Venäjä ei ole perustellut erikseen, miksi liikenne haluttaisiin aloittaa juuri silloin.

Yksi mahdollinen selitys löytyy kuitenkin 11 vuoden takaa. Allegro-liikenne käynnistettiin nimittäin virallisesti 12. joulukuuta 2010 juhlallisella avajaisjunalla, jossa olivat mukana Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin ja silloinen Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Erilaisten merkkipäivien vietto on venäläisille perinteisesti hyvin tärkeää. Jos Allegro-liikenne saataisiin pandemian jälkeen käyntiin 12. joulukuuta, se toisi juhlapuheisiin hyvän syyn muistuttaa päivän symbolisesta merkityksestä koko Allegro-liikenteen avaukselle 11 vuotta sitten.

Allegro-liikenne on ollut pysähdyksissä maiden välillä maaliskuusta 2020 lähtien eli nyt jo reilut 1,5 vuotta.

VR:n Venäjän-liikenteen johtaja Viktoria Hurri on kuitenkin Kostenkoa varovaisempi sanoissaan. Hurri viestitti keskiviikkona IS:lle, että mitään tarkkoja päivämääriä ei ole vielä vahvistettu, mutta liikenne pyritään aloittamaan joulusesonkiin mennessä.

Allegron liikennöinti alkaisi alkuvaiheessa niin, että molemmista maista pääsevät matkustamaan vain tietyt henkilöryhmät.

Gudok-lehden mukaan Venäjältä pääsisivät Suomeen ensisijaisesti esimerkiksi diplomaatit, kaksoiskansalaiset, suomalaisten kanssa avioliitossa olevat, Suomessa asuvien henkilöiden sukulaiset ja Euroopassa hyväksytyn koronarokotteen ottaneet henkilöt. Aiemmin Suomi on jo helpottanut maahantuloa heiltä, joilla on Suomessa huollettavina omistuskiinteistöjä.

Venäjä ei ole tiedottanut vielä omasta puolestaan, ketkä suomalaiset olisivat oikeutettuja saapumaan maahan Allegrolla. Suomessa käytetyillä koronarokotteilla rokotetuilta matkustajilta ryhdytään todennäköisesti vaatimaan negatiivista PCR-todistusta, sillä Euroopan unioni ja Venäjä eivät ole vielä tunnustaneet vastavuoroisesti toistensa rokotteita.

Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglov allekirjoitti vastikään uuden määräyksen, jolla Pietarissa otetaan käyttöön koronarokotuksesta tai sairastetusta koronataudista kertova venäläinen QR-koodi.

Lue lisää: Pietari ryhtyy vaatimaan koronakoodia – tuottaa ongelmia suomalaisille

Beglovin määräyksen mukaan QR-koodia ryhdytään vaatimaan joulukuun 1. päivästä lähtien Pietarin ravintoloissa ja muissa kaupoissa paitsi ruokakaupoissa, apteekeissa sekä huoltamoilla. Jo marraskuun puolivälistä QR-koodia aletaan vaatia Pietarissa esimerkiksi teattereissa, konserteissa ja urheilutapahtumissa.

Mikäli Allegro aloittaisi joulukuun puolivälissä liikennöinnin, eurooppalaisilla rokotteilla rokotetut suomalaiset törmäisivät Pietarin kaupungissa potentiaalisiin ongelmiin venäläisen QR-koodin puuttuessa. Sputnikilla rokotetut suomalaiset voisivat sen sijaan saada venäläisen QR-koodin pyytämällä siitä todistavan dokumentin omalta klinikaltaan, josta ovat rokotteen ottaneet.

Beglovin 18.lokakuuta antama määräys ei anna mahdollisuutta korvata venäläistä QR-rokotekoodia esimerkiksi negatiivisella PCR-testillä. Venäjällä uusia päätöksiä tehdään kuitenkin tunnetusti tarvittaessa nopeassakin tahdissa, joten Beglov ehtii antaa vielä uuden tarkentavan määräyksen ennen Allegro-liikenteen alkamista.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen liittyviä toimia koordinoi koko Venäjän laajuudelta varapääministeri Tatjana Golikovan johtama operatiivinen keskus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?