RS-virus: Upsalan vanhempia kehotettiin pitämään pikkulapset kotona - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

RS-virusepidemia jyllää Ruotsissa

Erityisesti pikkulapsia ja vanhuksia koetteleva RS-virusepidemia on käynnistynyt tänä vuonna Ruotsissa tavallista aiemmin.

Upsalan vanhempia neuvotaan pitämään pieniä lapsia mahdollisimman paljon poissa sosiaalisista tilanteista, joissa RS-virus voi tarttua. Kuvituskuva.

19.10. 19:00

Ruotsin Upsalassa tartuntatautilääkärit kehottivat tiistaina vanhempia pitämään pienet lapsensa kotona alueella jylläävän RS-virusepidemian vuoksi. Asiasta kertoo muun muassa Aftonbladet.

Ruotsissa tänä vuonna tavallista aiemmin käynnistynyt RS-epidemia kuormittaa parhaillaan Upsalan alueen terveydenhuoltoa siinä määrin, että tartuntatautilääkärit ovat nähneet kehotuksen aiheelliseksi.

– Pandemian aikana olemme keskittyneet vanhimpiin. Nyt tarkoituksena on suojella kaikkein nuorimpia, alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia, jotka saattavat kärsiä erityisen kovasti tästä viruksesta, kertoo tartuntatautien lääkäri Johan Nöjd lehdistötiedotteessa Aftonbladetin mukaan.

Lue lisää: Harvinainen parainfluenssa leviää nyt Suomessa – saattaa viedä jopa sairaalaan

Nöjdin mukaan alle puolivuotiaiden vauvojen lisäksi myös päiväkoti-ikäisiä sisaruksia olisi syytä hoitaa mahdollisimman paljon kotona.

– Välttäkää sosiaalisia tilanteita, joissa pikkulapset ovat tekemisissä toistensa kanssa, kuten esimerkiksi avoimia esikouluja. Pikkulapsiperheiden tulisi jatkaa samanlaisia toimia kuin covid-19-pandemian keskellä: viettäkää aikaa vain lähipiirin kanssa, pitäkää etäisyyttä muihin aina kuin mahdollista, peskää usein käsiä ja aivastakaa kyynärtaipeeseen, Nöjd ohjeistaa.

RS-virus on yleinen, erityisesti talvikuukausina leviävä hengitystievirus, jota esiintyy erityisesti vauvoilla, pienillä lapsilla ja vanhuksilla. Se voi aiheuttaa lapsille ja vanhuksille vakaviakin oireita, kuten keuhkokuumetta.

Ruotsin kansanterveysvirasto kertoi lokakuun alussa Dagens Nyheterille, että yhtä aikaista RS-viruskautta ei ole aiemmin nähty. Viime vuonna RS-virusta ei juurikaan havaittu, kun yhteiskunta oli koronan takia suljettu.

– Voimme vain spekuloida, mutta luultavasti lapset eivät saaneet virusta viime vuonna rajoitusten takia, kertoi tuolloin tukholmalaisen Astrid Lindgrenin sairaalan lastenlääkäri Mikael Finder Aftonbladetille.

Finderin mukaan huolena oli, että RS-viruskaudesta saattaa samasta syystä tulla tavallista pidempi ja pahempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?