Suurlähettiläs Mikko Hautala tapasi Colin Powellin alle kaksi viikkoa sitten – uutinen esikuvan kuolemasta järkytti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suurlähettiläs Mikko Hautala tapasi Colin Powellin alle kaksi viikkoa sitten – uutinen esikuvan kuolemasta järkytti

Maanantaina kuollut Colin Powell oli Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläälle Mikko Hautalalle tärkeä hahmo.

Mikko Hautala vieraili Colin Powellin luona 6. lokakuuta.

18.10. 18:19

New York

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala vieraili Colin Powellin luona alle kaksi viikkoa ennen tämän kuolemaa. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri menehtyi maanantaina koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Lue lisää: Colin Powell on kuollut koronaan

Uutinen Powellin kuolemasta järkytti Hautalaa. Powell oli Hautalalle tärkeä esikuva.

– Luin nuorena opiskelijana hänen muistelmakirjansa kymmeniä kertoja. Se oli inspiroiva, ohjaava ja sisälsi ihan käytännön neuvojakin, Hautala kertoo.

Hautala keskusteli tapaamisessa 6. lokakuuta Powellin kanssa suurvaltapolitiikasta sekä Suomen ja Yhdysvaltain tilanteista. Hän kertoo saaneensa tältä ”annoksen viisasta, maltillista realismia”.

Hautala myös kertoi Powellille siitä, millainen merkitys tällä oli hänen omalle uralleen. Powell signeerasi Hautalan puhki luetun pehmeäkantisen kopion kirjastaan My American Journey ja antoi suurlähettiläälle lahjaksi sen kovakantisen version.

– Nähdäkseni se oli meille molemmille merkittävä tapaaminen. Uskon, että hän näki millainen merkitys hänellä on minulle ollut, Hautala sanoo.

Hautala ei nähnyt Powellin terveydentilassa merkkejä sairaudesta, mutta miehet pitivät turvaväliä ja käyttivät maskeja suurimman osan tapaamisesta. Muutama päivä tapaamisen jälkeen Powellin kansliasta otettiin yhteyttä ja kehotettiin Hautalaa käymään koronatestissä. Sen tulos oli negatiivinen.

Hautalan mukaan Powellin elämä on voimakas esimerkki tavallisista lähtökohdista huipulle ponnistaneesta miehestä. Hänen mukaansa tämän kuvaama tahdonvoima, huumori ja optimismi välittyivät miesten tapaamisessa.

Powell muistetaan myös yhdestä Yhdysvaltain ulkopolitiikan suurimmista virheistä. Hänen ollessaan ulkoministerinä Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin. Sotaa perusteltiin joukkotuhoaseilla, joita ei todellisuudessa ollut.

– Hän kirjoittaa asiasta pitkään toisessa kirjassaan. Hän kuvailee miten ajautui siihen tilanteeseen ja erilaisia epäilyksiä, joita hänellä oli. Hän itse myönsi tehneensä virheen, Hautala toteaa.

– Ihmisille, jotka tekevät noin pitkään töitä noin merkittävissä asemissa, tapahtuu väistämättä myös virheitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?