Isis sanoo olleensa Afganistanin tuhoisan moskeijaiskun takana – ainakin yli 40 kuoli ja kymmeniä haavoittui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis sanoo olleensa Afganistanin tuhoisan moskeijaiskun takana – ainakin yli 40 kuoli ja kymmeniä haavoittui

Isku tapahtui tasan viikko sen jälkeen, kun kymmenet ihmiset kuolivat moskeijaiskussa maan pohjoisosassa. Myös tämän iskun tekijäksi ilmoittautui Isis.

Moskeijaan tehdyssä iskussa kuoli ainakin 41 ihmistä

16.10. 19:53

Beirut

Äärijärjestö Isisin Afganistanin-haara eli niin sanottu Isis-K sanoo olleensa Kandaharissa perjantaina tehdyn tuhoisan moskeijaiskun takana.

Iskussa kuoli ainakin 41 ihmistä, minkä lisäksi noin 70:n on kerrottu haavoittuneen. Uhrimäärästä kertoi paikallinen terveysviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan Talebanin poliisiedustaja on sen sijaan kertonut yli 50:n kuolleen ja ainakin sadan haavoittuneen. Lisäksi hän kertoi uskovansa kuolonuhrien määrän vielä kasvavan.

Pommi-isku tehtiin shiiamoskeijaan maan eteläosassa sijaitsevan Kandaharin keskustassa. Meneillään olivat juuri perjantairukoukset, mikä on moskeijassa viikon vilkkainta aikaa.

Jihadistiryhmä kertoo viestipalvelu Telegramissa, että kaksi itsemurhapommittajaa oli laukaissut räjähteensä eri osissa moskeijaa.

Silminnäkijät kertovat myös laukauksista

Ryhmän kertomus tapahtumista eroaa jokseenkin aiemmin kerrotuista silminnäkijähavainnoista. Silminnäkijöiden kertomusten mukaan moskeijaan olisi mennyt kaksi ihmistä, joista toinen oli räjäyttänyt itsemurhapommin.

Lisäksi pommeja on kerrottu räjäytetyn vilkkailla alueilla päärakennuksen ulkopuolella. Aiempien silminnäkijäkertomusten mukaan päärakennuksen ulkopuolella olisi räjäytetty kaksi pommia.

Eräs silminnäkijä kertoi kuulleensa kolme erillistä räjähdystä. Paikalle saapui räjähdyksen jälkeen ainakin 15 ambulanssia.

Jotkut paikalla olleet ovat kertoneet kuulleensa räjähdysten lisäksi myös laukauksia. Moskeijan turvamies on lisäksi kertonut kolmen toverinsa tulleen ammutuksi, kun pommittajat rynnivät sisälle moskeijaan.

Myös viime viikolla isku shiiamoskeijaan

Tasan viikkoa aiemmin Kunduzissa Afganistanin pohjoisosassa tehtiin itsemurhaisku shiiamoskeijaan. Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä, minkä lisäksi toistasataa haavoittui.

Isis ilmoittautui myös viime viikon iskun tekijäksi. Isis on Afganistania hallitsevan äärijärjestö Talebanin kilpailija.

Afganistanin väestöstä noin 10 prosenttia on shiiamuslimeja. Monet heistä ovat hazaroja, joita on vainottu Afganistanissa pitkään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?