Britannian poliisi tutkii kansanedustaja David Amessin puukotusta terroritekona – surman motiivi saattaa liittyä islamistiseen ääritoimintaan

Murhasta epäiltynä on pidätetty 25-vuotias mies.

Poliisi vartioi David Amessin surmapaikkaa.

16.10.2021 3:07 | Päivitetty 16.10.2021 17:53

Lontoo

Britanniassa konservatiivikansanedustaja David Amessin kuolemaan johtanut puukotus oli terroriteko, sanoi poliisi lauantaina.

Amess, 69, oli keskustelemassa äänestäjien kanssa kirkossa pienessä Leigh-on-Sean kaupungissa, kun häntä puukotettiin perjantaina. Poliisi sanoi pidättäneensä teosta epäiltynä 25-vuotiaan miehen ja tutkivansa mahdollista islamistiseen ääritoimintaan yhdistettyä motiivia.

Poliisi on kertonut, että tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Useat brittiläiset tiedotusvälineet ovat raportoineet, että epäillyn uskotaan olevan britti, jolla on somalialainen tausta.

Pääministeri Boris Johnson vieraili puukotuksen tapahtumapaikalla lauantaina kunnioittaakseen kansanedustajaa. Konservatiivipuoluetta edustava Johnson oli paikalla harvinaisessa yhteisesiintymisessä oppositiojohtajan, työväenpuoluetta johtavan Keir Starmerin kanssa. Mukana olivat myös alahuoneen puhemies Lindsay Hoyle ja sisäministeri Priti Patel.

Myös suuri yleisö on tuonut kukkia poliisin eristysnauhalla ympäröimän surmapaikan lähelle.

Kansanedustajien turvallisuus heti esille

Sisäministeri Patelin edustaja kertoi perjantaina, että ministeri oli pyytänyt poliisivoimia heti arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones haavoittui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?