Parlamentaarikko David Amess puukotettiin kuoliaaksi Britanniassa

Konservatiivipoliitikkoa puukotettiin metodistikirkossa Essexissä.

15.10.2021 16:05 | Päivitetty 15.10.2021 21:09

Brittiparlamentaarikko Sir David Amess on kuollut puukkoiskusta saamiinsa vammoihin, kertoo brittimedia.

Poliisi on vahvistanut puukotuksen uhrin kuolleen, ja mediatietojen mukaan kyseessä on Amess, 69.

  • Puukotuspaikalta käynnissä suora lähetys. Voit seurata lähetystä artikkelin ylle avautuvasta ikkunasta.

Sky Newsin mukaan konservatiivipoliitikkoon kohdistunut puukkoisku tapahtui perjantaina Belfairsin metodistikirkossa. Lehden mukaan miestä puukotettiin useita kertoja.

Poliiseja Belfairsin metodistikirkon edessä.

Sky Newsin mukaan Amessia hoidettiin tapahtumapaikalla ja paikalla oli ambulanssi.

Poliisin mukaan yksi mies on pidätetty tapahtuneen jälkeen ja ketään ei enää etsitä.

– Paikalle rientäneet poliisit tavoittivat nopeasti 25-vuotiaan miehen tekopaikalla, ja häntä epäillään murhasta. Myös veitsi löydettiin, kertoo poliisi.

Terrorismin vastainen yksikkö johtaa Britanniassa Amessin puukotuksen tutkintaa, kertoo poliisi. Tapauksen tutkijoiden tehtävänä on selvittää, onko kyse terrori-iskusta vai ei.

Puukottaja oli kävellyt sisälle kirkkoon tilaisuuteen, jossa Amess tapasi äänestäjiään omassa vaalipiirissään Leigh-on-Seassa.

– Häntä on puukotettu useasti. Emme tiedä kuinka vaarallisia vammoja hän sai, mutta ei näyttänyt hyvältä, kommentoi paikalla ollut konservatiivien kaupunginvaltuutettu John Lamb Reutersille aiemmin.

Amessia yritettiin elvyttää kirkon sisällä, mutta turhaan.

– Ensihoitajat elvyttivät häntä, mutta valitettavasti hän menehtyi paikalle, kertoo poliisi.

Amess tapasi säännöllisesti vaalipiirinsä väkeä Belfairsin metodistikirkossa, ja hän mainosti tapahtumaa myös Twitter-tilillään.

David Amess valittiin ensimmäisen kerran parlamenttiin vuonna 1983 ja siitä lähtien edusti siellä konservatiivipuoluetta. Hänet valittiin ensin Basildonista ja vuodesta 1997 alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä.

Amess oli pidetty poliitikko parlamentissa, jossa hän osallistui aktiivisesti puhumalla muun muassa eläinten oikeuksista.

Kuningatar Elisabet aateloi Amessin 2015 tämän ansioista yhteiskunnalle.

69-vuotias Amess oli naimisissa ja hänellä oli viisi lasta.

Amess varttui roomalaiskatolisessa perheessä ja lukeutui poliittisesti sosiaalikonservatiiveihin. Hän kampanjoi näkyvästi abortin kieltämiseksi sekä eläinsuojeluun liittyvien asioiden puolesta. Hän vastusti myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Amess oli euroskeptikko jo vuosia ennen brexitiä, jota kansanäänestyksessä kannatti.

Poliisin tutkijoita tapahtumapaikan lähistöllä.

Poliiseja Belfairsin metodistikirkolla.

Poliisit ovat eristäneet alueen.

Konservatiivipuolueen johtaja, pääministeri Boris Johnson kunnioitti David Amessia perjantaina sanoen, että hän oli hieno julkinen virkamies ja rakastettu ystävä ja kollega.

– Sydämemme ovat täynnä sokkia ja surua tänään, Johnson sanoi Reutersin mukaan.

– David oli mies, joka uskoi intohimoisesti tähän maahan ja sen tulevaisuuteen, ja olemme menettäneet tänään hyvän virkamiehen ja rakastetun ystävän ja kollegan.

Pääministerin virka-asunnon luona Lontoon Downing Streetillä liput on laskettu puolitankoon.

Entinen pääministeri David Cameron on luonnehtinut uutisia erittäin hälyttäviksi ja huolestuttaviksi, ja samoin opposition työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on kutsunut tapausta kammottavaksi ja syvästi järkyttäväksi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta. Coxin muistolle perustettu säätiö tviittasi iskun jälkeen olevansa kauhuissaan Amessiin kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Tapahtumapaikan lähettyville tuotiin kukkia.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoista ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones loukkaantui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?