Droonit pudottivat ruokaa laavavirtojen keskelle jääneille koirille La Palmalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Droonit pudottivat ruokaa laavavirtojen keskelle jääneille koirille La Palmalla – tutkijat eivät usko purkauksen loppuvan lähiaikoina

Kun ihmiset ovat paenneet laavavirtojen alta, osa kotieläimistä on jäänyt oman onnensa nojaan.

16.10. 6:30

La Palman tulivuorenpurkaukselle ei näy loppua, tutkijat kertovat.

Viime viikon Lauantaina Cumbre Vieja -tulivuoren pohjoisrinteen kylki sortui osittain, mikä sai aikaan uusia laavavirtoja alueille, jotka oli jo evakuoitu. Tiistaina sadoille ihmisille annettiin evakuointimääräys. Jo ennestään yli 6  000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan tulivuorenpurkauksen takia.

Satelliittikuva näyttää La Cumbre Viejasta valuvan laavavirran.

Kun ihmiset ovat paenneet laavavirtojen alta, kaikkia kotieläimiä ei ole saatu otettua mukaan. Useat mediat kertovatkin, että Todoquessa aidatun alueen sisälle on jäänyt koiria vailla ruokaa, juomaa ja hoivaa.

Koirat näyttävät laihtuneilta, ja niille on nyt kuljetettu ruokaa drooneilla. Paikan päältä kuvatuilla videoilla näkyy, miten droonit pudottavat ruokapaketteja riutuneen näköisille koirille, jotka avaavat ne hampaillaan ja kynsillään.

Ruokalähetysten takana on kaksi paikallista yritystä.

  • Katso dronen kuvaama video alta.

Telegraph kertoo, että suunnitelmana on jatkaa toimituksia niin kauan kuin sääolot sallivat. Myös pelastustoimenpiteitä harkitaan. Tällä hetkellä koirien hakeminen pois helikopterilla ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä laavan kuumentama ilma ja vulkaaninen tuhka voivat olla vaaraksi helikopterin roottorille.

Lehden mukaan satoja eläimiä on pelastettu ja sijoitettu turvakoteihin ja sijaisperheisiin tulivuoren purkauksen alettua 19. syyskuuta.

Tiistaina viranomaiset kertoivat, että La Cumbre Viejasta valuva laava on kärventänyt jo noin 595 hehtaaria saaren maaperää.

Laava on tuhonnut alueelta kolmen viikon aikana noin 1500 rakennusta.

Maanantaina noin 3 000 ihmisen käskettiin pysyä sisätiloissa laavan tuhottua sementtitehtaan. Tuolloin heräsi pelkoja, että myrkkykaasuja saattaisi vapautua ilmaan.

El Pais -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tulivuorenpurkauksen loppua ei vielä näy.

– Tulivuori ei näytä merkkejä siitä, että purkaus olisi loppumassa huomenna tai sitä seuraavana päivänä tai seuraavana viikkona, Espanjan geologia- ja kaivosinstituutin tutkija Nieves Sánchez sanoi lehdelle muutama päivä sitten.

Hän arvioi, että purkaus jatkuu vielä ”jonkin aikaa”.

– Emme tiedä, kuinka kauan.

Laavavirta kuvattuna perjantaina 15. lokakuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?