Beirutissa ainakin kuusi on kuollut ja kymmeniä haavoittunut levottomuuksissa

Levottomuudet saivat alkunsa mielenosoituksessa ammutuista laukauksista.

Armeija on tullut Beirutissa kaduille levottomuuksien vuoksi.

Libanonin Beirutissa useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut torstaina mielenosoituksessa ja sitä seuranneissa väkivaltaisuuksissa.

Surmansa on saanut ainakin kuusi ihmistä, jotka kaikki kuolivat luoteihin, kertoi maan sisäministeri Bassam Mawlawi. Hän ei kertonut, kenen tai keiden uskotaan ampuneen kuolettavat laukaukset. Paikallisen Punaisen Ristin mukaan haavoittunut on ainakin noin 30 ihmistä.

Levottomuudet saivat alkunsa mielenosoituksessa ammutuista laukauksista. Mielenosoitus oli shiiajärjestöjen Hizbollahin ja Amalin järjestämä, ja siinä vaadittiin Beirutin viimevuotisen räjähdysonnettomuuden päätutkijan Tarek Bitarin erottamista.

Armeija on lähettänyt kaduille tankkeja ja joukkoja levottomuuksien tukahduttamiseksi. Kaduilla on uutistoimisto AFP:n mukaan kuulunut sekä ambulanssien, automaattiaseiden että kranaattien räjähdysten ääniä.

Bitarista on tullut poliittinen kiistakapula

Libanonin pääministeri Najib Mikati on pyytänyt kaikkia pysymään rauhallisina ja varoitti yrityksistä ajaa Libanon väkivaltaisuuksien kierteeseen. Hizbollah ja Amal syyttivät tiedotteessaan "järjestäytyneiden aseryhmien" hyökänneen heidän kannattajiaan vastaan.

–  He joutuivat alttiiksi tarkka-ampujien suoralle tulelle ja sitä seuranneelle intensiiviselle tulitukselle, järjestöt sanoivat.

Shiiajärjestöt kehottivat kannattajiaan pysymään rauhallisina ja pyrkivät rauhoittamaan tilannetta.

Viimevuotista, yli 200 ihmisen hengen vaatinutta massiivista räjähdystä tutkiva Bitar on aiheuttanut Libanonissa syviä poliittisia jakaumia. Ihmisoikeusjärjestöt ja räjähdyksen uhrien omaiset ovat kiitelleet häntä riippumattomaksi, kun taas moni poliittinen johtaja pitää häntä korruptoituneena ja haluaisi hänet vaihtoon.

Viime päivinä Hizbollah on kampanjoinut voimakkaasti Bitarin erottamiseksi. Bitar on suututtanut johtavia poliitikkoja esimerkiksi vaatimalla heitä todistajiksi oikeuteen.

Hallitus kiisteli Bitarin kohtalosta tiistain kokouksessaan, jossa osa ministereistä katsoi, ettei asia kuulu hallitukselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?