Irakissa äänestettiin väkivaltaisuuksien varjossa – äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi

Alustavia tuloksia saadaan todennäköisesti maanantaina.

Ihmisiä äänestämässä Irakin pääkaupungissa Bagdadissa sunnuntaina.

11.10.2021 2:21

Irakin ennenaikaiset parlamenttivaalit olivat myönnytys hallitusta vastustaneille mielenosoittajille, mutta merkittävää muutosta niiden ei uskota tuovan. Monien maan 25 miljoonasta äänioikeutetusta arvioitiin jo etukäteen boikotoivan vaaleja, sillä luottoa korruptiosta, työttömyydestä ja surkeista julkisista palveluista kärsivän maan poliittiseen luokkaan ei juuri ole.

Lokakuussa 2019 kymmenettuhannet ihmiset lähtivät kaduille raivoissaan muun muassa korruptiosta ja työttömyydestä. Satoja ihmisiä kuoli mielenosoituksiin liittyvissä väkivaltaisuuksissa. Mielenosoitukset ovat sittemmin hiljenneet muun muassa koronapandemian ja väkivaltaisuuksien vuoksi, ja monien raivo on vaihtunut pettymykseen.

Muutamia tunteja ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista vaalitoimikunnan johtaja Jalil Adnan arvioi, että äänestysaktiivisuus jäisi vain hieman yli 30 prosenttiin. Vuoden 2018 vaaleissa äänestysaktiivisuus oli alle 45 prosenttia.

EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja Viola von Cramon harmitteli alhaista lukemaa.

–  Tämä on selkeä poliittinen viesti, ja voimme vain toivoa, että Irakin poliitikot ja poliittinen eliitti kuulevat sen, hän sanoi.

Väkivaltaisuudet arkipäivää

Irak on äärijärjestö Isisin vastaisen sodan jäljiltä runneltu maa, jossa korruptio rehottaa, eri väestönryhmien väliset jännitteet ovat korkeat ja jälleenrakennettavaa on paljon.

Vaalipäivänä oli käytössä tiukat turvatoimet, sillä väkivaltaiset iskut eri puolilla maata ovat arkipäivää. Äänestäjät tutkittiin äänestyspaikoilla kahteen otteeseen, matkustaminen provinssien välillä oli kielletty ja ravintolat, ostoskeskukset ja lentokentät oli suljettu.

YK ja EU lähettivät maahan kymmeniä vaalitarkkailijoita. YK oli ennalta painottanut, että irakilaisten on saatava äänestää ilman painostusta, pelottelua ja uhkailua.

Pääministerin kanslian ja AFP:n toimittajien mukaan äänestämistä häiritsivät paikoin tekniset ongelmat, kuten toimimattomat laitteet ja sormenjälkilukijat. Turvallisuuslähde on kertonut, että eräällä äänestyspaikalla tehtiin isku, jossa kuoli poliisi. Iskusta on syytetty äärijärjestö Isisiä.

Viranomaistietojen mukaan yhdellä äänestyspaikalla yksi sotilas kuoli ja toinen haavoittui sotilaskollegan ampumien vahingonlaukausten vuoksi.

Viranomaiset kertoivat, että kymmeniä pidätetty erilaisista vaalirikkeistä epäiltyinä.

Alustavia tuloksia odotetaan vuorokauden kuluessa äänestyspaikkojen sulkeutumisesta, mutta lopullisen tuloksen vahvistaminen voi viedä 10 päivää. Tulosten julkistamista seuraavien neuvottelujen on arvioitu kestävän viikkoja.

Tarkkailijat ovat arvioineet, että vallan tasapainottuminen voi viedä aikaa, kun johtavat poliittiset ryhmät kilpailevat itsenäisten edustajien tuesta.

Irakissa on perinteen mukaisesti shiiapääministeri, parlamentin puhemiehenä sunni ja presidenttinä kurdi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?