Lukashenka harvinaisessa haastattelussa CNN:llä: ”Minulla ei ole mitään pahoiteltavaa” – Kertoi millaisena näkee Valko-Venäjän tilanteen

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka väitti haastattelussa, että puheet maan ihmisoikeusrikkomuksista ovat valhetta ja kuvitelmaa.

Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka tapasi Venäjän Vladimir Putinin Moskovassa Kremlissä syyskuun alussa.

2.10.2021 19:35

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka antoi yhdysvaltalaiselle uutiskanavalle CNN:lle harvinaisen haastattelun ja kertoi siitä, miten näkee johtamansa maan tilanteen.

Lukashenka nousi maan presidentiksi 1994 ja on johtanut diktatuuria siitä saakka. Viime elokuun presidentinvaaleja pidettiin aiempia näyttävämmin tekaistuina. Muun muassa EU ja Yhdysvallat tuomitsivat vaalit vilpillisiksi. Sadattuhannet ihmiset protestoivat kaduilla rauhallisesti. Muun muassa Amnestyn mukaan heistä kymmeniätuhansia pidätettiin, ja osaa kidutettiin vankiloissa.

Toimittaja Matthew Chance kysyi Lukashenkalta, haluaisiko hän pyytää anteeksi ihmisiltä, joiden ihmisoikeuksia on rikottu ja heitä on pahoinpidelty eri tavoin.

– Ei, en halua tarttua tilaisuuteen. Tämä ei mielestäni ole tärkeä kysymys. Eikä minulla ole mitään pahoiteltavaa, Lukashenka vastasi ja sanoi toivovansa, että keskustelu peruisi ”faktoihin eikä kyseenalaisiin ihmisoikeusjärjestöihin”.

Lukasenka piti puheita pahoinpitelyistä ”valheena ja kuvitelmana” ja vastasi haastattelukysymyksiin puolustuslinjalla. ”Pidättekö minua hulluna?”, hän huudahti kysyttäessä, viekö Valko-Venäjä siirtolaisia Puolan rajalle. Hän myös otti esille Yhdysvaltojen ylläpitämän Guantanamo Bayn vankileirin.

– En aio myöntää sinulle mitään. En ole kuulustelussa. Joten pyydän sinua valitsemaan sanasi tarkkaan, Lukashenka sanoi toimittajalle.

Esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto on ilmaissut huolensa siitä, että Valko-Venäjä ajaa turvapaikanhakijoita naapurimaidensa Liettuan, Puolan ja Latvian rajoille.

Lue lisää: Valko-Venäjän masinoimat pakolaiset aiheuttavat painetta nyt myös Latvian ja Puolan rajoilla – Haavisto näkee tilanteen "äärimmäisen huolestuttavana"

Lue lisää: EU-komissio pyrkii suitsimaan Valko-Venäjän siirtolais­toimia kiristämällä viisumi­mahdollisuuksia

Aljaksandr Lukashenka vannoi presidentin valan syyskuussa 2020. Hän on hallinnut maata 27 vuotta, eli pidempään kuin Kekkonen Suomea.

Toukokuussa koko maailma hätkähti, kun Valko-Venäjä pakotti maan ilmatilassa lentäneen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan väittäen koneeseen kohdistuneen pommiuhan. Kyydissä ollut oppositiomielinen toimittaja Raman Pratasevitsh, 26, ja hänen 23-vuotias tyttöystävänsä haettiin koneesta, ja kone sai jatkaa matkaa. Tätä nykyä Pratasevitsh pyörittää Telegram-kanavallaan Lukashenka-myönteistä kanavaa, minkä uskotaan olevan pakon edessä tehty päätös.

Lukashenka ei vastannut suoraan, kun CNN:n toimittaja kysyi lennon laskeutumaan pakottamisesta. Hän väitti, että Valko-Venäjän ilmatila on turvallinen siinä missä muidenkin maiden.

Lue lisää: Kommentti: Lukashenkan sieppaama toimittaja ryhtyi itsevaltiaan innokkaaksi palvelijaksi – näin elää Raman Pratasevitsh nykyisin

Kansalaisjärjestö Freedom Housen ihmisoikeusindeksillä Valko-Venäjä saa tänä vuonna vielä viime vuottakin heikomman arvosanan. Poliittisten oikeuksien osalta valtio saa 2 pistettä 40:stä ja kansalaisoikeuksien osalta 9 pistettä 60:stä.

Yksi maan merkittävistä ongelmista on lehdistönvapauden kaventuminen lähes olemattomaksi. Toimittajia on hiljennetty.

Lukashenka ei ole juuri antanut ulkomaiden lehdistölle haastatteluita, ja CNN:n haastattelu on erittäin poikkeuksellinen. Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kertoi melko irvokkaasti Lukashenkan kehottaneen Matthew Chancea ja CNN:ää vapaampaan tiedonvälitykseen.

– Matthew, haluaisin nähdä televisiokanavasi objektiivisempana ja rehellisenä. Edustat arvostettua televisiokanavaa, jota me katsomme kotona. Nuorin poikani puhuu kelpo englantia ja hän usein kääntää minulle, Lukashenka sanoi Tassin mukaan.

CNN:n julkaisemalla videolla kommenttia ei näy. WarnerMedian omistama yhdysvaltalainen uutiskanava CNN tavoittaa päivässä satojatuhansia ihmisiä.

Lukashenkaa haastatteli CNN:n kirjeenvaihtaja Matthew Chance, jonka asemapaikka on Moskovassa. Hän esitti kysymykset englanniksi, ja ne käännettiin venäjäksi, jolla Lukashenka vastasi.

Valko-Venäjän ja Venäjän välit ovat puhuttaneet etenkin viime vuoden aikana paljon. Maat ovat niin kutsutussa valtioliitossa keskenään. CNN:lle Lukashenka vakuutti, että Vladimir Putin ja hän ovat ”riittävän älykkäitä” rakentamaan toimivan valtioliiton ja että maan ”itsenäisyys ei ole kaupan”. Vieraan vallan hyökätessä maat toimivat yhdessä, Lukashenka myös sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?