Venäjän 76. ilmarynnäkkö­divisioona teki Zapadissa harjoituksen, joka pisti asiantuntijan silmään – tämän se kertoo venäläisistä maahanlaskujoukoista

Venäjän maahanlaskujoukot näyttivät Zapad-harjoituksessa, että niillä on kyky taistelun aloittamiseen jopa pimeäolosuhteissa. Zapad-harjoitukseen otti osaa 200 000 sotilasta.

1.10.2021 7:00

Suomen rajojen tuntumassa nähtiin syyskuussa paljon venäläissotilaiden harjoitustoimintaa. Virallisesti harjoitus alkoi 10. syyskuuta ja kesti viikon.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, everstiluutnantti, evp Petteri Lalu arvioi everstiluutnantti evp. Vladimir Panschinin pitämässä blogissa Venäjän armeijan suorituskykyä Zapad-harjoituksen valossa.

Zapad (”länsi”) on Venäjän ja Valko-Venäjän asevoimien neljä vuoden välein yhdessä järjestämä sotaharjoitus.

Lalun analyysi on ajankohtainen, sillä valtioneuvoston puolustusselonteossa todetaan, että Venäjä tavoittelee nykyistä vahvempaa asemaa ja pyrkii heikentämään läntisten toimijoiden yhtenäisyyttä. Venäjän tavoitteena on edelleen etupiirijakoon perustuva turvallisuusrakenne Euroopassa.

Sotilaallisen voiman käyttö säilyy selonteon mukaan keskeisenä Venäjän keinovalikoimassa, eikä sen käyttöä tai sillä uhkaamista voida sulkea pois.

Venäläisiä laskuvarjojoukkoja harjoituksessa.

Laskuvarjojoukot lepäilivät ennen harjoituksia.

Lalu kertoo blogissa Zapadin kulusta.

– Harjoituksen toisen vaiheen (13.–16.9.) teemana oli joukkoryhmän vastahyökkäysoperaation johtaminen vihollisen tuhoamiseksi ja tilanteen vakauttamiseksi. Vastahyökkäyksessä korostui tuli ja liike, Lalu kirjoittaaa.

Tulen määrästä ja laadusta pitivät Lalun mukaan huolta Venäjän maavoimien panssarivaunukanuunat, tykistö ja raketinheittimistö sekä pioneerijoukkojen taisteluvälineet.

– Tätä Venäjän asevoimien perinteistä vahvuutta tehosti jo rutiininomaiseksi muodostunut lennokkikaluston käyttö taistelualueen tiedusteluun, valvontaan ja maalinosoituksiin kaikissa joukoissa.

Harjoitukseen osallistui Venäjän ja Valko-Venäjän joukkoja.

Liikkeen ja taistelun tempon ylläpitäjinä olivat Lalun mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän maahanlaskujoukot.

– Venäjän maahanlaskujoukot osoittivat harjoituksessa, että niillä on kyky pataljoonan taisteluosaston ja sen päätaistelukaluston laskuvarjopudotuksiin sekä taistelun aloittamiseen jopa pimeäolosuhteissa, Lalu kirjoittaa.

– Merkillepantavaa on myös se, että Pihkovan 76. ilmarynnäkködivisioonan joukkojen raportoitiin harjoituksen aikana tehneen erillisiä useiden satojen sotilaiden ja kymmenien kalustoyksikköjen laskuvarjomaahanlaskuja jopa perättäisinä päivinä.

Tällainen operaation tempo kertoo Lalun mukaan paitsi maahanlaskujoukkojen hyvästä valmiudesta, koulutustasosta ja kehittyneestä varustuksesta myös Venäjän kuljetusilmavoimien ja helikopterijoukkojen suorituskyvyn kasvusta.

Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-tutkimusryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu arvioi IS:lle, mitä Zapad-harjoitus kertoo Venäjän armeijan suorituskyvystä.

– Strategiset harjoitukset ovat tosiaan ratas järjestelmällisessä asevoiman suoritus­kyvyn rakentamisessa ja sellainen on 2010-luvulta alkaen järjestetty nykyisenkaltaisessa muodossa vuosittain, vuorotellen kunkin sotilaspiirin suunnassa, Pesu kertoo.

Hän kertoo, että strategisella tarkoitetaan yleisesti koko asevoimaa koskettavaa harjoitusta ja niiden kesto on kokonaisuudessaan valmisteluineen, toteutuksineen ja purkuineen useita kuukausia.

– Strateginen harjoitus johdetaan keskitetysti ja viime vuosina sellaisiin on ilmoitettu ottavan osaa yli 100 000 sotilasta, tänä vuonna esimerkiksi Zapad-harjoitukseen 200  000 sotilasta.

– Mittakaavat tarkoittavat asevoiman valmistelua venäläisessä määrittelyssä alueelliseen sotaan, jossa taisteluihin sitoutuu koko sotilaspiiri ilma-avaruus- ja merivoimineen muiden sotilaspiirien ja yleisesti muun asevoiman tuella. Sekä harjoitusten mittakaava, että monipuolisuus on kasvanut läpi 2010-luvun, hän sanoo.

Strategisen harjoituksen tarkoitus on testata ja tarkastaa sekä näyttää potentiaaliselle vastustajalle asevoiman kykyä mainitun mittakaavan mukaiseen sotaan. Zapad-harjoitus järjestetään Läntisen sotilaspiirin suunnassa, jossa keskeinen sotilaallinen skenaario on potentiaalinen konflikti Naton kanssa, Pesu kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?