Vakavista seksirikoksista syytetty Peter Nygård suostui luovutettavaksi Yhdysvaltoihin – näin oikeudenkäynti eteni

Kanadassa käsiteltiin oikeudessa suomalaissyntyisen miljonäärin mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin, jossa häntä vastaan on nostettu kovat syytteet.

1.10.2021 10:32 | Päivitetty 1.10.2021 21:48

Suomalaiskanadalaisen miljonäärin Peter Nygårdin, 80, oikeudenkäynti alkoi noin kello 15.45 Suomen aikaa Winnipegissä, Kanadassa. Oikeudenkäynti koski Nygårdin luovutusta Yhdysvaltoihin, jossa häntä syytetään muun muassa rahankiristyksestä ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi.

Nygårdin kerrottiin istunnossa suostuvan siihen, että hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin yhden syytekohdan nojalla.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten oikeudenkäynti eteni.

Nygård on useaan otteeseen kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan, muttei ole vastannut Yhdysvalloissa nostettuihin syytteisiin. Nygårdin asianajaja Brian Greenspan totesi, että Nygård pitää edelleen kiinni syyttömyydestään. Hänen mukaansa Nygård haluaa kuitenkin, että hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin, jotta hän pääsee vastaamaan siellä nostettuihin syytteisiin.

Peter Nygård on ollut vangittuna lähes vuoden.

Nygårdin osallistui istuntoon videoyhteydellä Headingleyn vankilasta, jossa hän on ollut sen jälkeen, kun hänet otettiin kiinni ja vangittiin joulukuussa 2020.

Istunto kesti vain vajaan tunnin. Alunperin oikeudenkäyntiin oli varattu viisi päivää marraskuussa.

Nygård voi vielä valittaa luovutuksesta ja pyytää päästä vapaalle jalalle odottamaan sitä. Häntä ei voida luovuttaa ainakaan 30 päivään ja varsinaisen luovutuksen hyväksyy lopulta oikeusministeri.

Nygård vaati alkuvuonna, että hänet päästettäisiin takuita vastaan vapaalle odottamaan mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin. Kun Manitoban vetoomustuomioistuin käsitteli valitusta, julkiseksi tuli myös asiakirja siitä, mihin yhdysvaltalaissyyttäjät syytteensä perustavat. Vetoomustuomioistuin hylkäsi Nygårdin valituksen.

Syyttäjien asiakirjan mukaan Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI, New Yorkin poliisi ja eteläisen piirin syyttäjänvirasto ovat tutkineet Nygårdia ja muita suunnilleen syyskuusta 2019 lähtien.

Piirros viime tammikuulta, kun Nygård osallistui oikeuden kuulemiseen videoyhteyden kautta.

Syyttäjien mukaan Nygård rahoitti tyttöjen ja naisten seksuaalista hyväksikäyttöä yrityksensä varoilla. Asiakirjan mukaan Nygård käytti hyväkseen vaikutusvaltaansa ja asemaansa ja sai naiset pysymään luonaan uhkauksin ja jopa voimakeinoin kuten rajoittamalla heidän liikkumistaan.

Asiakirjan mukaan väitettyjen uhrien odotetaan todistavan myöhemmin oikeudessa joutuneensa vastoin tahtoaan harrastamaan seksiä Nygårdin kanssa. Lisäksi syyttäjien todisteisiin kuuluu muun muassa palkanmaksutietoja ja Nygårdin lähettämiä sähköposti- ja Whatsapp-viestejä.

Lue lisää: Näihin seikkoihin Peter Nygårdin kovat syytteet seksi­kaupasta perustuvat – syyttäjän asiakirja maalaa synkän kuvan miljonäärin toiminta­tavoista

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?