Yhdysvaltalaiskenraalit kertovat kehottaneensa Bidenia jättämään 2 500 sotilasta Afganistaniin – Biden ei muista kuulleensa asiasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltalais­kenraalit kertovat kehottaneensa Bidenia jättämään 2 500 sotilasta Afganistaniin – Biden ei muista kuulleensa asiasta

Yhdysvalloissa sotilaallisen johdon ja presidentti Joe Bidenin lausunnot Afganistanista vetäytymiseen liittyen vaikuttavat olevan ristiriidassa.

Mark Milley (vas), Lloyd Austin ja Frank McKenzie olivat senaatin kuulemisessa tiistaina.

29.9. 2:00

Kaksi Yhdysvaltojen johtavaa kenraalia on kertonut kehottaneensa presidentti Joe Bidenia pitämään 2 500 sotilasta Afganistanissa ennen Yhdysvaltojen täydellistä vetäytymistä maasta.

Kenraali Mark Milleyn ja kenraali Frank McKenzien antamat lausunnot vaikuttavat olevan ristiriidassa presidentti Joe Bidenin puheiden kanssa kanssa, joka on sanonut haastattelussa 19. elokuuta, ettei hän muista saaneensa tällaisia ​​neuvoja. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Kenraalit kommentoivat asiaa senaatin asevoimia valvovan komitean (SASC) kuulemisessa.

Republikaanit olivat hiillostaneet kenraaleita lausuntojen ristiriitaisuudesta. Yhdysvaltain asevoimien komentaja Milleylta oli kysytty, oliko Biden siis antanut ”valheellisen lausunnon” sanoessaan, ettei ole saanut ohjeistusta 2 500 sotilaan pitämisestä Afganistanissa. Milley ei ollut kuitenkaan suostunut antamaan kysymykseen suoraa vastausta.

Myöhemmin presidentin lehdistösihteeri Jen Psaki käsitteli asiaa kertomalla, että presidentti arvostaa armeijan päälliköiden neuvoja.

– Mutta se ei tarkoita, että hän olisi aina samaa mieltä, Psaki oli lisännyt.

Hän totesi, että jos Yhdysvaltojen joukot olisivat jääneet Afganistaniin määräajan umpeuduttua, Yhdysvallat olisi nyt sodassa Talebanin kanssa.

Molemmat kenraalit olivat BBC:n mukaan vakuuttaneet myös, että terroristijärjestö al-Qaida on edelleen läsnä Afganistanissa. Milley ilmaisi kuulemisessa huoltaan siitä, ettei vallan Afganistanissa kaapannut äärijärjestö Taleban olisi katkonut välejään vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen takana olleeseen al-Qaidaan.

Myös tämä lausunto on suoraan ristiriidassa Bidenin aiemman lausunnon kanssa, jonka mukaan al-Qaida on hävitetty Afganistanista. Biden oli elokuussa CNN:n mukaan väittänyt, että al-Qaidaa ei enää olisi Afganistanissa olemassa lainkaan.

Milley, McKenzie ja puolustusministeri Lloyd Austin kertoivat kuulemisessa, että Talebanin valtaannousun nopeus oli yllättänyt kaikki.

Austinin mukaan Yhdysvallat oli tarjonnut Afganistanin asevoimille tarvikkeita ja ilma-aluksia sekä taidot käyttää niitä, muttei kyennyt antamaan niille voitontahtoa.

Puolustusministeri sanoi myös, ettei Yhdysvallat ymmärtänyt täysin Afganistanin asevoimien korruption syvyyttä ja sen johdon heikkoutta.

Milleyn mukaan vetäytymisen vaikutuksia arvioidaan edelleen. Hän antoi kuitenkin ymmärtää, että elokuinen vetäytyminen saattoi vahingoittaa Yhdysvaltain uskottavuutta liittolaistensa silmissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?