Kerrostalossa räjähti Göteborgissa, yli 20 sairaalaan – poliisi: Mikään ei viittaa, että taustalla olisivat ns. luonnolliset syyt

Eräs asukas kertoi uutistoimisto TT:lle joidenkin ihmisten laskeutuneen asunnoistaan yhteen solmittuja lakanoita pitkin.

Kerrostalossa räjähti Göteborgissa Annedalin kaupunginosassa.

28.9.2021 8:00 | Päivitetty 28.9.2021 12:53

Ruotsissa Göteborgin keskustassa kerrostalossa on tapahtunut räjähdys, jota seurasi tulipalo. Paikallisesta sairaalasta kerrotaan, että sairaalaan on tuotu yhteensä 16 ihmistä, joista neljä on loukkaantunut vakavasti.

Tiedot sairaalaan vietyjen määrästä ovat vaihdelleet aamun aikana. Aiemmin pelastuslaitos ilmoitti, että sairaalaan on toimitettu yli 20 ihmistä. Muutamia ihmisiä vietiin sairaalaan ambulanssilla ja loput bussilla.

– Kuulin räjähdyksen noin kello 5 ja luulin sitä ensin ukkoseksi. Sitten ulkoa alkoi kuulua huutoa ja näimme paljon savua, sanoi talossa asuva henkilö Aftonbladetille.

Räjähdyksen syy ja sijainti eivät vielä ole tiedossa. Pelastuslaitoksen mukaan syynä ei kuitenkaan ole ainakaan kaasuvuoto.

Loukkaantuneiden joukossa on ainakin yksi lapsi. Sairaalasta sanotaan, että jotkut ovat loukkaantuneet vain hyvin lievästi, mutta heidät joka tapauksessa tarkastetaan.

Räjähdys ja sen jälkeinen tulipalo tapahtuivat Annedalin alueella paikallista aikaa aamuviideltä. Kolme rappukäytävää, asuntoja ja autotalli täyttyivät savusta. Pelastuslaitoksen tullessa paikalle paloja oli useissa asunnoissa.

Talossa olleita on evakuoitu muun muassa lähistöllä sijaitsevaan kirkkoon. Evakuoituja on pelastuslaitoksen mukaan noin sata, mutta tarkkaa määrää ei ole osattu antaa.

Sekä poliisi että pelastuspalvelu ovat läsnä. Aamuyhdeksän tienoilla paikallista aikaa pelastuslaitokselta kerrottiin TT:lle, että palo ei edelleenkään ole hallinnassa, mutta sen leviämisestä ei ole enää vaaraa eikä lähiympäristössä ole esimerkiksi kaasuputkia.

Poliisista on sanottu TT:lle, että tekninen tutkinta aloitetaan heti kun pelastustyöt on saatu päätökseen ja rakennukseen meneminen on turvallista. Poliisi ryhtyy selvittämään, onko räjähdyksen taustalla mahdollisesti rikos.

Apuna tikasautoja ja yhteen solmittuja lakanoita

Poliisi on aamun aikana kerännyt silminnäkijöiden kertomuksia tapahtuneesta. Eräs talon asukas sanoo TT:lle nähneensä, että useat ihmiset pelastautuivat talosta ulkokautta laskeutumalla yhteen solmittuja lakanoita pitkin.

Palokunta on poiminut asukkaita parvekkeilta tikasautoilla.

–  Heräsin paukahdukseen, ja sitten tuli haju. Kävelin ympäri asuntoa katsoen, oliko mitään syttynyt tuleen. Sitten tytär heräsi ja kuulimme huutoa pihalta, yksi asukas kertoo TT:lle.

Toinen asukas sanoo ottaneensa kolmevuotiaan lapsensa syliin ja kuusivuotiasta lastaan kädestä.

–  Vedin syvään henkeä ja kävelin läpi pimeän ja savun täyttämän rappukäytävän.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Axel Josefson on kertonut TT:lle, että kaupunki tekee osuutensa uhrien auttamiseksi. Hän on huomauttanut, että työtä on paljon, koska tapahtunut vaikuttaa niin suureen joukkoon ihmisiä.

Kaupunki on jo tarjonnut evakuoiduille vaatteita, huopia, kahvia ja kriisiapua. Sosiaalipalveluiden edustajan mukaan osa ihmisistä on lähtenyt kotoaan pelkässä kylpytakissa.

Talon luokse on tullut myös omaisia, jotka etsivät läheisiään.

Pelastustyöt haittaavat liikennettä tapahtumapaikan läheisyydessä. Pelastuslaitos on myös neuvonut ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat kiinni savun hajun vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?