Merenkurkun pohjasta löytyi mystinen, iso laivanhylky

Merenkurkusta Uumajan ja Vaasan väliltä on paikannettu toistaiseksi tuntematon, suuri hylky.

Hylky makaa noin 35 metrin syvyydessä.

– Emme tiedä yhtään, mistä tässä on kyse, toteaa Ruotsin merenkulkulaitoksen tiedottaja Carl-Johan Linde uutistoimisto TT:lle.

Merenpohjassa oikein päin makaava laiva on noin 74 metriä pitkä ja yhdeksän metriä korkea. Hylky on noin 35 metrin syvyydessä.

Hylky löytyi noin kaksi viikkoa sitten Ruotsin merenkulkulaitoksen merenmittausten yhteydessä. Hylky sijaitsee avomerellä Holmön-saaren eteläpuolella Uumajan edustalla eteläisessä Merenkurkussa.

– Meillä ei ole toistaiseksi mitään tietoa milloin se on mahdollisesti uponnut ja miksi, tai missä yhteydessä, kertoo Linde.

3D-kuva hylystä.

– Havaitsemme usein pohjasta erilaisia hylkyjä, mutta useimmiten ne ovat jo olleet tiedossa. Tätä kyseistä hylkyä emme kuitenkaan ole pystyneet tunnistamaan hylky- ja uppoamisrekisteristä.

Hylystä otettujen 3D-kaikuluotainkuvien perusteella alus on varsin hyvässä kunnossa oleva metallirunkoinen laiva, joka on uponnut ilmeisesti 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla, arvelee merenkulkulaitoksen merenmittausalus Jacob Häggin kapteeni David Sten TT:lle.

– Arvelisin, että se oli rahtilaiva matkalla Hölmöniin 1900-luvun alussa. Se oli tulossa mereltä kohti Uumajaan vievää väylää, kertoo Sten.

Hylky on noin 74 metriä pitkä ja 9 metriä korkea.

Merenkulkulaitos ei kuitenkaan aio tutkia hylkyä tämän enempää, sillä se ei kuulu viraston toimialaan.

– Toivottavasti joku löytää lisää tietoja ja vinkkaa niistä meille, niin saisimme selville, mistä aluksesta on kyse, Sten esittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?