Kommentti: Merkel jouluksi kotiin – vai sittenkin ennätykseen? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Merkel jouluksi kotiin – vai sittenkin ennätykseen?

Väistyvä liittokansleri ei varmasti kuvitellut lähtevänsä näin, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Angela Merkeliä ei juuri hymyilyttänyt Saksan vaali-iltana.

26.9. 23:49

Saksan vaalitulos näytti sunnuntai-illan perusteella muotoutuvan juuri niin kiharaiseksi kuin nykymaailmaan sopii: vaikka sosiaalidemokraatit ja heidän kansleriehdokkaansa Olaf Scholz olivat hivuttautumassa voittajiksi, he eivät kuitenkaan olleet kovin selviä voittajia.

Vastaava on ollut likimain trendi monien maiden vaaleissa viime vuosina. Marginaalit ovat pieniä, ja käytännössä lopullinen voittaja selviää vasta hallitusneuvotteluissa. Kuka onnistuu niissä, pääsee valtaan.

Saksan vaalituloksesta voitiin kuitenkin vetää jo aikaisessa vaiheessa yksi selkeä johtopäätös: häviäjä on nykyinen liittokansleripuolue CDU sisarpuolueensa CSU:n kera.

Saksan liittotasavallan historiassa se ei koskaan ole kyntänyt näin alhaalla vain noin 25 prosentin kannatuksellaan. Toiseksi huonoin tulos on peräti vuodelta 1949, jolloin kannatus oli 31 prosenttia.

CDU:lle kävi vähän kuin Ruotsin demareille. Koko sodanjälkeisen ajan kumpikin oli pitkään omassa maassaan ehdoton mahtitekijä, mutta ei enää pirstaloituvassa nykymaailmassa.

Liikennevalot

Olaf Scholz saattoi muikeilla sunnuntai-iltana kuitenkin suhteellisen tyytyväisenä.

Hän päässee nyt aluksi liikennevalokansleriehdokkaaksi. Tällä viitataan Saksan mahdolliseen tulevaan hallituspohjaan, jossa olisivat punaiset demarit, keltaiset liberaalit ja vihreät.

Olaf Scholz vilkutteli tyytyväisenä kannattajilleen.

Scholzin tulevat kumppanit olisivat vihreiden Annalena Baerbock ja FDP:n Christian Lindner, joilla on hallitusneuvotteluissa iso rooli kuninkaantekijöinä.

Scholzin tehtävä ei ole helppo, sillä vihreät eivät lähde mukaan hallitukseen ilman kunnianhimoisia ilmastotavoitteita eivätkä liberaalit lähde mukaan liian vasemmalle.

Ei ihme, että Scholz totesi sunnuntai-iltana puoluejohtajien perinteisessä vaali-illassa, että tavoite on muodostaa hallitus ”ennen joulua”.

Siihen on melkein kolme kuukautta.

Merkelin laiha lohtu

Väistyvä liittokansleri Angela Merkel ei varmasti halunnut eikä kuvitellut lähtevänsä näin.

Hänen oma seuraajaehdokkaansa Armin Laschet osoittautui CDU-puolueelle virhevalinnaksi, sillä nimenomaan Laschetin valvonnassa vaalitappio kiistatta tuli.

Ei Laschetkaan ole vielä täysin uponnut, sillä hän voi hyvinkin pulpahtaa mukaan hallitusneuvotteluihin Scholzin kanssa.

Scholzin toteamus, että hallituksen muodostaminen saattaa venyä jouluun, avaa pienen mielenkiintoisen näkymän Merkelin omaan historialliseen uraan Saksan johdossa.

Mikäli hallitusta ei ole muodostettu joulukuun 19. päivään mennessä, vuonna 2005 valtaan nousseesta Merkelistä tulee pisimpään Saksan liittokanslerina toiminut henkilö. Hän löisi ennätystenkirjoissa entisen mentorinsa Helmut Kohlin liittokansleriuran pituusennätyksen vuosilta 1982–1998.

Tuskin ennätys Merkeliä yhtään lohduttaisi, mutta voisi olla kuitenkin makoisa kirsikka kakun päälle ennen eläköitymistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?