Norjalaiset juhlivat maan avautumista, Oslon keskustassa kaaos: ”Tilanne on suorastaan hengenvaarallinen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjalaiset juhlivat maan avautumista, Oslon keskustassa kaaos: ”Tilanne on suorastaan hengenvaarallinen”

Norjan avautuminen koronarajoituksista johti kaaokseen Oslon keskustan ravintoloiden jonoissa.

26.9. 10:42

Norjassa kiistellään siitä, avautuuko maa liian nopeasti koronarajoituksista. Norjassa luovuttiin lopuista koronarajoituksista lauantaina kello 17 Suomen aikaa.

Maan avautumisen seurauksena Norjan pääkaupungissa Oslossa vallitsi sunnuntain vastaisena yönä lähes täysi kaaos, kun juhlivat ihmiset tungeksivat keskustassa.

Muuallakin Norjassa juhlittiin reippaasti.

Norjalainen Verdens Gang lehti kertoo, että yökerhojen ovilla oli kymmenien metrien pituisia jonona.

– Tilanne on suorastaan hengenvaarallinen, oslolaisen Storgata 26 -yökerhon johtaja Johan Høeg Haanes kertoo lehdelle.

Hänen mukaansa vapautuminen tapahtui liian äkisti.

– Ennustin jo, että näin tässä käy, kun meille ei annettu muutamaa päivää aikaa valmistautua tähän etukäteen. Pääministerimme päätös oli hengenvaarallinen Johan Høeg Haanes sanoo.

Useat Oslon ravintolat täyttyivät asiakkaista kello 22 illalla.

Hallitus ilmoitti perjantaina, että maassa alkaa normaali arki korotetussa valmiudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että paikallisviranomaiset voivat tarvittaessa rajoittaa ihmisten kontakteja.

Norjan pääministeri Erna Solberg puolustaa Verdens Gangin mukaan maan avautumista.

– Kun tartuntatautien asiantuntijat ovat sitä mieltä, että voimme avautua, olisi väärin odottaa. Norjassa tarvitaan tiukkoja koronarajoituksia vain, jos ne ovat perusteltuja. Ihmisten on annettava elää niin kuin he haluavat, Solberg sanoo.

Solberg kehottaa silti varovaisuuteen avautumisesta huolimatta. Solberg kuuluu konservatiiviseen Høyre-puolueeseen. Valta on vaihtumassa Norjassa. Jonas Gahr Støren johtama työväenpuolue voitti syyskuussa pidetyt vaalit.

Solberg totesi jo aiemmin, että lauantaina on lupa irrotella tanssilattialla.

– Vaikka terveydenhuoltojärjestelmän taakka ei ole enää suuri, ihmisten on silti oltava varovaisia. On tärkeää, että menemme testeihin, jos tunnemme olomme huonoksi, hän kertoo.

Aftenposten uutisoi, että Oslossa ja maan muissa suurissa kaupungeissa oli liikkeellä niin paljon ihmisiä, että ihmiset seisoivat ulkona hyvin lähellä toisiaan ravintoloihin jonottaessaan.

Trondheimissa ihmisiä pyörtyi yökerhojen jonoissa. Verdens Gang kertoo, että osa väestä pelkäsi tallautuvansa muiden jalkoihin.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tilastojen mukaan Norjassa on täysin rokotettu yli 83 prosenttia täysi-ikäisistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?