Yhdysvaltalaistutkimus: Näin koulujen maski­pakko suojasi lapsia korona­virukselta

Yhdysvaltain tautikeskus CDC julkaisi perjantaina kaksi tutkimusta, jotka käsittelevät maskien käyttöä kouluissa.

Kyltti toivotti lapset tervetulleeksi takaisin kouluun Floridan osavaltiossa elokuussa.

25.9.2021 2:45

Yhdysvalloissa on julkaistu kaksi tutkimusta, jotka tarjoavat lisätietoa maskien hyödyllisyydestä koronaviruksen torjunnassa.

Asiasta kertoo New York Times.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC julkaisi perjantaina kaksi tutkimusta, jotka käsittelevät maskien käyttöä kouluissa. Niiden mukaan maskit suojaavat lapsia koronavirukselta silloinkin, kun virusta on alueella paljon. Maskit näyttävät suojaavan myös deltavarianttia vastaan.

Ensimmäinen tutkimuksista tehtiin Arizonan osavaltiossa, jossa koulut jatkuivat heinäkuussa. Osavaltion kouluilla, joissa ei ollut maskipakkoa oppilaille tai henkilökunnalle, oli 3,5-kertainen todennäköisyys joutua tautiryppään kouriin kuin kouluilla, joissa oli maskipakko.

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin koronatartuntoja lapsilla yhteensä 520 piirikunnan alueella koko maassa. Sen mukaan lasten koronatartuntojen määrä kohosi koulujen alettua huomattavasti nopeammin piirikunnissa, joissa ei ollut maskipakkoa kuin piirikunnissa, joiden kouluissa oli maskipakko.

Ensimmäinen tutkimus analysoi dataa, jotka olivat peräisin noin tuhannesta julkisesta koulusta Maricopan ja Piman piirikunnista Arizonasta. Tutkimuksessa oli mukana Phoenixin ja Tucsonin metropolialueiden koulut. Näissä kahdessa kaupungissa on suurin osa Arizonan koko väestöstä.

Vain 21 prosentilla kouluista oli täydellinen maskipakko koulujen jatkumisen jälkeen. Noin puolilla kouluista ei ollut minkäänlaista maskipakkoa. Noin 30 prosentilla kouluista oli maskipakko ensimmäiset noin 15 päivää koulujen jatkumisen jälkeen.

Heinäkuun 15. ja elokuun 31. päivän välillä 191:ssä koulussa oli tautirypäs ensimmäisen viikon aikana. Lähes 60 prosenttia tautiryppäistä syntyi kouluissa, joissa ei ole maskipakkoa.

Vain 16 tautirypästä, eli 8 prosenttia kaikista, syntyi kouluissa, joissa oli maskipakko. 62 tautirypästä syntyi kouluissa, jotka asettivat maskipakon sen jälkeen, kun kouluvuosi oli jo alkanut.

Tautiryppään määritelmä tutkimuksessa oli kaksi tai useampi varmistettu koronatartunta koulun oppilaalla tai henkilökunnan jäsenellä 14 päivän aikana.

Toinen tutkimus selvitti, että lasten koronatapausten määrä nousi 35:llä tapauksella 100 000 asukasta kohti piirikunnissa, joissa ei ollut maskipakkoa kouluissa, kun koulut jatkuivat kesälomien jälkeen. Vastaava luku piirikunnilla, joissa oli maskipakko, oli 16.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?