IS Merkelin kotikaupungissa: Näin hänestä ajatellaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Angela Merkelistä ajatellaan hänen koti­kaupungissaan – Michael, 22, kertoo, miksi tulevat vaalit hermostuttavat

IS vieraili itäsaksalaisessa Templinin pikkukaupungissa, jossa pian väistyvä Saksan liittokansleri Angela Merkel vietti lapsuutensa ja nuoruutensa.

Angela Merkel vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Itä-Saksaan tuolloin kuuluneessa Templinin pikkukaupungissa.

25.9. 10:20

On perjantai ja keskipäivä, ja itäsaksalaisen Templinin pikkukaupungin tori sekä sitä reunustavat mukulakivikadut kuhisevat elämää. Torikauppiaiden valikoimista löytyy monen sorttista myytävää aina kukista ja hedelmistä mausteisiin ja nahkalaukkuihin, mutta varsinainen toiminta on käynnissä aukion länsikulmalla.

Teini-ikäisten yhtye soittaa omaa versiotaan irlantilaisen Cranberries-yhtyeen 90-luvun Zombie-hitistä. Ympärille kerääntyneen, ehkä satapäisen yleisön seasta kohoaa ilmastotoimia vaativia kylttejä. Käynnissä on ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin inspiroima Fridays for Future -mielenosoitus.

Templinin keskustorilla kuunneltiin perjantaina musiikkia ilmastoprotestin merkeissä.

Keskiaikainen 17 000 asukkaan Templin sattuu olemaan myös 16 vuotta Saksaa liittokanslerina johtaneen Angela Merkelin kotikaupunki. Parin päivän päästä saksalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa, ja pian joku muu tarttuu maan ohjaimiin Merkelin tilalle.

Mielenosoitukseen osallistuvat Olivia Kamradt, 17, Michael Kamradt, 22, ja Pauline Hübner, 19, eivät muista Saksaa ennen Merkeliä.

– Olen hieman hermostunut, koska tulevaisuudesta ei ole aavistustakaan. Paljon riippuu seuraajasta, Michael pohtii.

Nuoret pitävät Merkelin parhaana puolena luotettavuutta.

– Kaikki saksalaiset ikään kuin tietävät, mitä kansleri ajattelee. Eikä hän ole korruptoitunut samalla tavalla kuin monet muut poliitikot, Pauline sanoo.

Nuoret Olivia Kamradt, 17, Michael Kamradt, 22 ja Pauline Hübner, 19 Tempilinin keskustorilla.

Keväällä Saksan länsiosissa valtavaa tuhoa aiheuttaneiden tulvien jälkeen vaalien suurimpia kysymyksiä on ollut ilmastonmuutos ja sen torjuminen. Se on ykköskysymys myös Olivialle, Paulinelle ja Michaelille, kuten myös se, että vallankahvassa jatkaa edelleen nainen.

Die Grünen, vihreät, kolmikko sanoo kuin yhdestä suusta suosikkipuoluetta tiedustellessa.

Vihreiden johtaja Annalena Baerbock olisi mieluisa vaihtoehto seuraavaksi kansleriksi. Nuoret tunnustautuvat Merkelin faneiksi, mutta eivät niinkään hänen konservatiivisen kristillisdemokraattisen CDU-puolueensa.

– Merkel on kaikin puolin parempi ihminen kuin Armin Laschet, joku mainitsee viitaten CDU:n nykyiseen kansleriehdokkaaseen.

Kolmikon mukaan Templinin seudulla kesäasunnollaan säännöllisesti vieraileva Merkel ei liiemmin kiinnosta asukkaita, vaan hänen roolinsa kaupunkilaisille on lähinnä olla ”paikallinen julkkis”.

– Mutta aina kun hän on tulossa tänne, kaupunki siivotaan ennen sitä, Pauline lisää huvittuneena.

Väite paikallisten välinpitämättömästä suhtautumisesta saa tukea turisti-infosta, joka sijaitsee toria hallitsevan historiallisen raatihuoneen alakerrassa. Tiskin takana istuva rouva ei juuri peittele kyllästymistään aiheeseen, vaan huokaisee syvään Merkelistä kysyttäessä.

– Hänestä tullaan tänne kyselemään ehkä kaksi tai kolme kertaa viikossa, hän toteaa.

Hän on kollegansa kanssa sitä mieltä, että Merkel-kytkös ei tuo noin 80 kilometrin päässä Berliinistä pohjoiseen sijaitsevaan Templiniin paljoakaan turisteja. Useimmat tulevat luonnon sekä itse kaupungin perässä.

Ja kaunis huolella restauroitu kaupunki kyllä onkin. Keskustassa Merkelin kasvuvuosien kotimaan, kommunistisen Itä-Saksan ajoista ei muistuta monikaan rakennus.

Templinin historiallisen raatihuoneen ullakolta avautuu laaja näkymä kaupunkiin.

Maisemaa hallitsee Pyhän Maria Magdalenan kirkko, jossa liittokansleri pääsi aikanaan ripille ja jossa myös hänen pastori-isänsä Horst Kasner toisinaan saarnasi. Templiniä halkovan vesistön toisella puolella, kaupungin laidalla sijaitsi aikanaan Waldhofin kirkollinen kurssikeskus, jossa Merkelin isä koulutti pappeja luterilaiselle kirkolle.

Nyt se on siirtynyt toisaalle ja tiloissa toimii protestanttisen Stefanus-säätiön evankelinen sisäoppilaitos, jonka oppilaista isolla osalla on erityistarpeita. Tontin kulmalla metsän laidalla seisovan vihreä-keltaisen talon yläkertaan muutti Kasnerin kolmilapsinen perhe, kun esikoinen Angela oli kolmevuotias.

Vuosia sitten Merkel mainitsi haastattelussa havupuut yhdeksi eniten mieleen jääneistä lapsuusmuistoistaan Templinissä. Se on helppo uskoa tässä maisemassa.

Merkelin lapsuudenkoti sijaitsee kaupungin laitamilla havumetsän reunalla. Kasnerin perhe asui talon yläkerrassa.

Liittokanslerin entisessä lukiossa käydään nykyään ylä- sekä alakoulua.

Lapsuudenkodille johtavan Röddeliner Strassen varrella on muitakin Merkelille merkityksellisiä paikkoja, kuten rakennus, jossa Merkel kävi lukion. Koulua tiloissa käydään edelleen, mutta nyt kuhinaa ei näy, sillä viikonloppu on jo koittanut oppilaille ja opettajille.

Vähän matkan päässä keskustaan päin mennessä taas on metsäinen puisto, jonne Merkel istutti puun, kun hänestä tehtiin vuonna 2019 kaupungin kunniakansalainen sen 750-vuotisjuhlien yhteydessä. Samalla hän vihki käyttöön uuden päiväkodin, joka avattiin läheiseen, pitkään tyhjillään olleeseen ja uuteen uskoon remontoituun entiseen diskoravintolaan.

– Tämä on suuri kunnia, joka merkitsee minulle paljon. Minulla on paljon merkittäviä muistoja tästä kaupungista. Ei ole epäilystäkään, etteivätkö Templin ja Uckermark olisi olleet ja pysyneet edelleen henkilökohtaisena kotinani, liittokansleri sanoi tuolloin puhuessaan.

Kaupungilla vastaan tulee kolmihenkinen perhe, joka pysähtyy mielellään vaihtamaan pari sanaa Merkelistä. Miehensä Constantinin ja viiden kuukauden ikäisen Tara-vauvan kanssa kävelyllä oleva Lisa on syntyperäinen templiniläinen.

Hän kertoo vanhempiensa käyneen aikoinaan englannin kielen kurssia, jolla opettajana toimi Merkelin äiti Herlind Kasner. Lisan mukaan kansleriin törmääminen ruokakaupassa on hyvinkin mahdollista, mutta yleensä paikalliset eivät juuri kiinnitä tähän mitään huomiota.

– Olen vähän surullinen, koska Merkel on tuonut paljon oikeudenmukaisuutta Saksaan ja koko Eurooppaan. Mielestäni hän vei maata eteenpäin etenkin talouden ja ympäristöterveyden saralla, Constantin pohtii.

Constantin ja Lisa sekä viiden kuukauden ikäinen Tara-vauva.

Merkelin tuomaa vakautta jäävät kaipaamaan myös hän ja Lisa. Pari kertoo asuneensa aiemmin vuosia Australiassa, jossa pääministerit vaihtuivat jatkuvasti.

– Oli välillä vaikea muistaa, kuka maata johtaa.

Lisa kertoo kuitenkin vallan vaihtumiseen liittyvien tunteidensa olevan kahtiajakoiset.

– Hän on tehnyt yleisesti ottaen hyvää työtä, mutta kukaan ei ole täydellinen.

Lisan mukaan Merkel olisi voinut tehdä enemmän ympäristön eteen ja toimia ilmastonmuutoksen torjumisessa nopeammin.

– Se voi olla joskus epämukavaa ihmisille, mutta niitä päätöksiä pitäisi silti tehdä.

Lisa ja Constantin eivät uskalla ennustaa, kuka nousee Merkelin seuraajaksi, sillä mielipidemittaukset ovat ehtineet heitellä vaalien alla paljon erilaisten skandaalien viemänä. Constantinin mielestä CDU teki virheen valitessaan Laschetin kansleriehdokkaakseen Markus Söderin sijaan.

– Hän keskittyy varmaankin talouden hoitoon. Toisaalta vihreätkin ovat toisinaan aika radikaaleja.

Pari vuotta sitten pariskunta pohti Australiasta palatessaan Berliiniin asettumista. Voiton vei kuitenkin rauhallinen ja mukavan lyhyen välimatkan päässä pääkaupungista sijaitseva Templin.

Angela Merkel konfirmoitiin aikoinaan Pyhän Maria Magdalenan kirkossa, jossa myös hänen isänsä toisinaan saarnasi.

Huolella restauroidussa Templinissä juhlittiin pari vuotta sitten kaupungin 750-vuotisjuhlia.

Merkelin kotikaupungilleen tuomaksi hyödyksi pariskunta mainitsee hieman yllättäen poliisiaseman. Sitä oltiin jo lakkauttamassa, mutta perustelut Merkelin käyntien vaatimasta turvallisuudesta riittivät sen säilyttämiseen.

– Tavallaan se on siis hänen ansiotaan, Costantin sanoo naurahtaen.

– Mutta jos hän tulee vaikka viettämään joulua metsään ja hänellä on vieraita, kaikki kaupungin poliisit menevät sinne, Lisa lisää huvittuneena.

Perjantai on edennyt jo iltaan, ja Templinin keskustassa ei ole enää jäljellä rahtuakaan päivän eläväisestä tunnelmasta. Tori ja kadut ovat hiljentyneet, eikä tuotteitaan pakkaava hedelmäkauppiaskaan halua keskustella Merkelistä.

Selväksi käy, että Merkel ei ole hänen suosikkipoliitikkojaan. Saattaa kuitenkin olla, että tulevaisuudessa entistä kansleria tullaan näkemään Templinin torilla entistä useammin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?