Ruotsissa kuohuu: koko elämänsä maassa asunut pikkupoika aiotaan karkottaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa kuohuu: koko elämänsä maassa asunut pikku­poika aiotaan karkottaa

Sijaisvanhempien valitus on hylätty. Heidän mukaansa poika päätyisi lastenkotiin Nigeriassa.

Hulmuava Ruotsin lippu kuvattuna Tukholmassa 3.9.2021.

24.9. 8:23

Ruotsin eteläisimmässä läänissä, Skånessa asuvan pian kolme vuotta täyttävän pojan tapaus kuohuttaa Ruotsia.

Ruotsi aikoo karkottaa Helsingborgissa vuonna 2018 syntyneen pojan Nigeriaan, koska maahanmuuttoviranomaiset eivät ole myöntäneet hänelle oleskelulupaa.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Dagens Nyheter. Aiheesta ovat kertoneet lisäksi muun muassa Aftonbladet ja Expressen.

Pojan sijaisvanhempia Sandra ja Viktor Perssonia on haastateltu monissa Ruotsin tiedotusvälineissä.

Maan media käyttää pojasta nimeä Tim. Se ei ole hänen oikea nimensä, vaan sitä käytetään tapauksen arkaluontoisuuden vuoksi.

Pojan huostaanotosta päätettiin, kun hän oli 11 päivän ikäinen. Sosiaaliviranomaisten mukaan pojan äiti ei ollut kykenevä huolehtimaan lapsestaan. Pojan isän henkilöllisyyttä ei tiedetä.

Poika on asunut lähes koko elämänsä perhekodissa Brösarpin ulkopuolella, Skånen läänissä. Brösarp kuuluu pieneen Tomelillan kuntaan. Hän puhuu äidinkielenään ruotsia.

Pojan biologinen äiti asuu Nigeriassa. Kasvatusäiti on järkyttynyt tilanteesta.

– Miten maailman toisella laidalla voisi olla hänelle turvallisempaa kuin hänen arkensa täällä Ruotsissa, pojan kasvatusäiti Sandra Persson ihmettelee Aftonbladetin haastattelussa.

Poika on asunut neljän kuukauden ikäisestä asti sijaisvanhempiensa luona Ruotsissa.

– Hänestä on tullut meille kuin oma poika. Hän kutsuu meitä isäksi ja äidiksi ja pitää meidän biologisia lapsiamme sisaruksinaan, Persson kertoo.

Maahanmuuttoviranomaiset vetoavat voimassa oleviin lakeihin.

– Ruotsin maahanmuuttovirastolla on velvollisuus tutkia mahdollisuuksia lapsen yhdistämiseen perheensä kanssa kotimaassa, Ruotsin maahanmuuttoviraston lehdistöpäällikkö Guna Graufelds kertoo Expressenille.

Sijaisvanhempien valitus tuomioistuimeen on jo hylätty.

Sijaisvanhempien mielestä Tim joutuisi Nigeriassa uhkaavaan tilanteeseen. Kukaan hänen sukulaisensa ei ole sijaisvanhempien mukaan halukas ottamaan poikaa huolehdittavakseen.

Sijaisvanhempien mukaan Tim päätyisi lastenkotiin Nigeriassa.

Perssonit jatkavat oikeustaistelua pitääkseen Timin perheessään. Vielä tällä hetkellä voimassa olevan päätöksen mukaan Tim lähetettäisiin Nigeriaan viimeistään tammikuussa 2022.

Maahanmuuttoviraston oikeudellinen johtaja Carl Bexelius ei ole ottanut kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen, vaan hän kuvasi kuvasi asiaa Dagens Nyheterille yleisesti.

– Tässä asetetaan eri säännökset vastakkain. Meidän pitää ottaa huomioon, mikä näkökulma painaa eniten. Se, että yleissopimus lasten oikeuksista ja periaate lapsen edusta otetaan huomioon, ei tarkoita uutta perustetta oleskeluluvan myöntämiselle, hän kertoo lehdelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?