Haavisto varoittaa Afganistanin ”pelottavasta kehityskulusta” – Suomen roolista pakolaiskriisin hoidossa keskustellaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Haavisto varoittaa Afganistanin ”pelottavasta kehityskulusta” – Suomen roolista pakolaiskriisin hoidossa keskustellaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto mainitsi naispoliisit ja naistuomarit esimerkkeinä ihmisryhmistä, jotka kaipaavat välitöntä suojelua.

Pekka Haavisto osallistuu tällä viikolla YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa.

22.9. 22:57

New York

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on tavannut YK:n yleiskokouksessa jo toistakymmentä kollegaansa ei puolilta maailmaa. Käytännössä kaikkien kohtaamisten hallitseva teema on ollut sama: Afganistan.

– Kaikissa keskusteluissa nousee esiin Afganistanin pelottava kehityskulku, Haavisto kertoi keskiviikkona suomalaistoimittajille New Yorkissa.

Äärijärjestö Taliban otti vallan Afganistanissa elokuussa. Sen jälkeen maasta on paennut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mukaan lukien satoja Suomeen.

Haaviston mukaan suurin siirtolaisliike maasta saattaa olla vasta edessä.

– Hyvin monet YK-järjestöt näkevät, että Afganistania uhkaa todella kurja taloudellinen kehitys ja suuri humanitaarinen kriisi seuraavan vuoden aikana. Täällä on keskusteltu siitä, mikä olisi oikea tapa kansainvälisen yhteisön reagoida asiaan kuitenkaan hyväksymättä mitään Talebanin toimia.

Haaviston mukaan ennen tätä on kuitenkin päätettävä, miten voidaan suojella niitä afganistanilaisia, jotka ovat välittömän uhan alla.

– Siellä on ihmisoikeuspuolustajia, mahdollisesti naistuomareita ja naispoliiseja, jotka ammattinsa vuoksi saattavat olla välittömän uhan alla, ehkä naisjournalisteja.

Suomi on tähän mennessä evakuoinut Afganistanista omia kansalaisiaan, pysyvän oleskeluluvan haltijoita ja henkilöitä, jotka ovat olleet Suomen valtion ja sen alihankkijoiden palveluksessa. Hallitus ei ole vielä päättänyt muiden hädänalaisten vastaanottamisesta.

– Tällä hetkellä on kansainvälisen keskustelun aihe, miten suurista ja laajoista listoista olisi kysymys, ja keitä kaikkia voidaan auttaa, Haavisto sanoi.

– Meille tulee aika paljon vetoomuksia, yhtenä esimerkkinä naistuomarit, joita taitaa olla maassa 250, ja joilla ei ole mahdollisuutta jatkaa työtään.

Suomi ei ole vielä saanut Afganistanista pois edes kaikkia hallituksen alkuperäisellä evakuointilistalla olleita. Haaviston mukaan näitä henkilöitä on maassa vielä joitakin kymmeniä.

– Ollaan käyty intensiivistä keskustelua muun muassa Qatarin kanssa näiden ihmisten evakuoinnista. Pieni osa ihmisistä on sieltä saatu liikkeelle, ja totta kai tätä työtä jatketaan kunnes kaikki on saatu pois.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?