Sankaripoliisi taltutti yliopistoampujan Venäjällä – yksi opettajista jatkoi luentoaan keskellä ampumadraamaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sankaripoliisi taltutti yliopisto­ampujan Venäjällä – yksi opettajista jatkoi luentoaan keskellä ampuma­draamaa

Verilöylyssä vaikeasti loukkaantuneet henkilöt lennätettiin tiistaina Moskovaan hoitoon. Sankaripoliisille on jo ehdotettu valtiollista kunniamerkkiä.

21.9. 16:33

Permin valtionyliopistolla maanantaina tapahtuneen verilöylyn sankariksi on noussut liikennepoliisi, joka sattui partioineen tulemaan ensimmäisenä tapahtumapaikalle.

Liikennepoliisin nuorempi luutnantti Konstantin Kalinin meni sisälle yliopiston rakennukseen ja kohtasi siellä silmästä silmään 18-vuotiaan ampujan, joka oli pukeutunut kauttaaltaan mustiin.

Hyökkääjällä oli kasvoillaan maski, päässään kypärä ja yllään liivi, jossa hänellä oli ammustarvikkeita. Yliopisto oli ennestään tuttu ampujalle, sillä hän on yliopiston opiskelija oikeustieteellisestä tiedekunnasta, kertoo Kommersant.

Kalinin kertoi käskyttäneensä miestä pudottamaan aseensa, mutta tämä oli ampunut häntä kohti.

– Huusin hänelle: Pudota ase. Hän käänsi aseensa minua kohti ja laukaisi, Kalinin kertoo Venäjän median julkaisemalla haastatteluvideolla.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, saiko Kalinin osuman, mutta joka tapauksessa hän vastasi heti ammuntaan omalla palvelusaseellaan.

Ammuskelijan ase putosi ja Kalinin pystyi sen jälkeen haavoittamaan tätä lisää. Sen jälkeen hän kertoo ryhtyneensä antamaan ammuskelijalle ensiapua. Kalininin toimet tallentuivat myös yliopiston valvontakameralle.

(Alla olevalla videolla on Kalininin haastattelu venäjäksi.)

Kalininin partiotoveri Vladimir Makarov jäi puolestaan turvaamaan opiskelijoita ja auttamaan heitä evakuoitumaan yliopiston tiloista.

– Kalinin ja Makarov toimivat ääriolosuhteissa päättäväisesti ja oikeaoppisesti. Kun poliisi joutui vastakkain kuolemanvaaran kanssa, hän säilytti rauhallisuutensa ja pysäytti hyökkääjän etenemisen. Se auttoi välttämään uusien ihmisuhrien ja vielä vakavampien seurausten syntymisen, Venäjän sisäministeriön edustaja Irina Volk sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Kalininille ja Makaroville on ehdotettu valtiollista kunniamerkkiä urheudestaan. Ehdotus on toimitettu jo presidentti Vladimir Putinille käsiteltäväksi.

Opiskelijat lohduttivat toisiaan Permin yliopistolla.

Tilanne yliopistolla oli pitkään kaoottinen, joten ensitiedot kuolonuhreista ja loukkaantuneiden määrästä vaihtelivat. Viranomaisten mukaan tällä hetkellä lopullinen tieto on, että verilöylyssä sai surmansa kuusi ja loukkaantui 28 ihmistä.

Loukkaantuneista 24 tarvitsee vammoihinsa sairaalahoitoa. Viisi heistä sai vammoja hypätessään yliopiston ikkunoista maahan ja lopuilla 19 henkilöllä on eriasteisia ampumahaavoja.

Ampumisessa sai surmansa viisi opiskelijaa, joiden iät olivat välillä 18–26. Lisäksi kuoli 66-vuotias paikallisesti tunnettu lääkäri, joka oli ylipistolla sattumalta juuri tutustumassa lapsenlapsensa opinahjoon, kertoo Lenta-sivusto.

Tiistaina aamulla Permistä lennätettiin Venäjän hätätilaministeriön koneella Moskovaan hoidettavaksi seitsemän vaikeimmin haavoittunutta, kertoo TVC.ru. 13 on yhä sairaalahoidossa Permissä.

Ihmiset tuovat kukkia yliopiston edustalle Permissä.

Myös ampuja itse haavoittui vakavasti, kun Kalinin pysäytti hänen etenemisensä. Ampuja on tunnistettu ja hänen nimekseen kerrotaan Timur Bekmansurov. Hänet on leikattu sairaalassa ja tiettävästi hänellä ei ole enää hengenvaaraa. Uutistoimisto Tassin mukaan ampujalle aiotaan tehdä mielentilatutkimus ensi tilassa.

Bekmansurovin motiivit teolleen ovat yhä epäselvät. On käynyt ilmi, että hän oli valmistautunut tekoonsa huolella, säästänyt rahaa aseeseen, käynyt ampumakoulutuksessa ja suorittanut aselupaa varten tarvittavat testit.

Hän ei ollut saanut aselupaa nopeimman mahdollisen menettelyn kautta, minkä jälkeen hän oli valmentanut itseään vastaamaan oikealla tavalla psykologisissa testeissä. Hän kertoo jättämässään tekstissä, että hän oli löytänyt internetistä ohjeet, joissa neuvottiin, kuinka kysymyksiin kannattaa vastata.

Bekmansurov oli itse yliopiston opiskelija. Hän kertoo tutustuneensa opiskelujen aikana muutamiin sellaisiin kurssitovereihin, jotka hän oli etukäteen päättänyt jättää henkiin, mikäli hän sattuisi kohtaamaan heidät, kertoo Argumenty i Fakty.

Permissä yhdeksi puheenaiheeksi on noussut myös historian ja kirjallisuuden opettaja Oleg Syromjatnikov, joka jatkoi luennon pitämistä opiskelijoille keskellä ampumadraamaa.

Toisten mielestä Syromjatnikov teki oikein, kun hän ei antanut paniikin levitä. Toisten mielestä hänen tekonsa oli edesvastuuton. Kertoman mukaan opettaja ei antanut opiskelijoille edes lupaa mennä luentosalin tuolien ja pöytien alle suojaan, vaikka nämä saivat älypuhelimiinsa koko ajan viestejä yliopistolla yhä liikkuneesta ampujasta.

Syromjatnikov on itse perustellut toimintaansa sillä, että hän soitti kesken ampumavälikohtauksen dekaanille ja sai tältä ohjeet jatkaa luentoa.

– Dekaani käski jatkaa oppituntia. Kaiken lisäksi tieto oli silloin vielä epävirallista. Minä säilytin rauhallisuuden ja jatkoin luentoa, opettaja selitti News.ru-sivuston mukaan.

Syromjatnikov korostaa, että hän sulki auditorion metallioven ja laittoi sen lukkoon. Hänen mukaansa ovi on sellainen, että sen läpi ei pysty ampumaan.

Joidenkin tietojen mukaan yhden opiskelijan äiti pääsi kuitenkin pian oven sulkemisen sen jälkeen sisälle auditorioon ja kehotti opiskelijoita sulkeutumaan suojaan. Syromjatnikovin kerrotaan puolestaan tässä vaiheessa käskeneen äitiä poistumaan auditoriosta, minkä jälkeen hän oli edelleen jatkanut keskeytyksettä omaa luentoaan.

Permin yliopisto on ainakin toistaiseksi antanut opettajaa tukevia lausuntoja.

– Sekä opiskelijoilla että opettajilla oli tietenkin stressaava tilanne, mutta tärkeintä on, että hän laittoi oven lukkoon, yliopiston lehdistöosasto sanoi RBK-uutissivuston mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?